Voorlopig geen verband vastgesteld tussen bloedproblemen en vaccin Johnson & Johnson (FDA)

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft voorlopig geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en het optreden van tromboses gecombineerd met een laag aantal bloedplaatjes. Enkele gevallen die zich in de VS hebben voorgedaan, worden wel nog onderzocht.

"FDA is op de hoogte van informatie in de Verenigde Staten over ernstige trombo-embolische voorvallen, soms geassocieerd met trombocytopenie (lage niveaus van bloedplaatjes in het bloed), die zich hebben voorgedaan bij een paar personen na toediening van het COVID-19-vaccin van Janssen" Pharmaceutica, meldt de Amerikaanse toezichthouder in een mededeling aan het Franse persbureau AFP. Janssen Pharmaceutica is de Belgische dochteronderneming van Johnson & Johnson die het vac cin ontwikkelde.

"Op dit moment hebben we geen oorzakelijk verband met de vaccinatie gevonden. We zetten ons onderzoek en de evaluatie van deze gevallen voort", vervolgt het agentschap.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had vrijdag laten weten eveneens een onderzoek in te stellen naar een mogelijk verband tussen de bloedproblemen en het vaccin. Tijdens de klinische tests en de uitrol in de Verenigde Staten hebben vier personen met de ernstige bloedproblemen te maken gehad. Eén persoon is overleden.

Het vaccin van Johnson & Johnson is goedgekeurd voor de Europese markt, maar de verdeling ervan is nog niet gestart. Vooralsnog wordt het vaccin, waarvan slechts één dosis nodig is, enkel in de VS toegediend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.