Defensie benadrukt dat maskers conform zijn

De door Defensie aangekochte mondmaskers voldoen aan de technische norm van het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN) en de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat beklemtoont Defensie  als reactie op de discussie over de kwaliteit van de maskers die Defensie heeft aangekocht op vraag van de regering. Vanaf volgende week maandag kunnen die mondmaskers worden afgehaald bij de apotheken.

Defensie had tijdens een persconferentie op maandag, bij de start van de verdeling van de maskers naar de apotheken, al benadrukt dat de maskers voldoen aan het technische document NBN/DTD S 65-001:2020 van het NBN en aan de WHO-aanbeveling van 5 juni over het gebruik van mondmaskers tijdens COVID-19.

"Om de kwaliteit te garanderen dienen stoffen mondmaskers regelmatig, volgens de voorschriften van de fabrikant, gewassen te worden", aldus Defensie in een nieuwe reactie. Daarbij verwijst het departement ook naar viroloog Marc Van Ranst, die woensdag aan de krant De Standaard stelt dat met een frequente handwas met detergent en het goed spoelen van de maskers, de maskers ontsmet worden en dat zo de functionaliteit wordt gegarandeerd voor minstens 30 wasbeurten.

"Deze onderhoudsvoorschriften vormen dus hoegenaamd geen bedreiging voor de gezondheid van de gebruiker, integendeel", zegt Defensie nog. Het departement zegt dat het wassen op 60 graden Celsius, hernomen in het technisch document, slechts een aanbeveling is en niets zal veranderen aan de performantie van het masker, maar wel de levensduur zal beperken.

Op vraag van de regering kocht Defensie 18 miljoen maskers aan voor alle inwoners van België. Het gaat om 'community maskers'. De maskers zijn aanbevolen in bepaalde omstandigheden en verplicht zijn op het openbaar vervoer in het kader van de exit-strategie. "Het masker wordt gedragen door een persoon om te voorkomen dat deze iemand anders besmet en niet om zichzelf te beschermen", benadrukt Defensie nog.

Het departement ontkent ook nog dat een firma zou zijn geweerd omdat het masker niet op 60 graden zou mogen worden gewassen. "De betrokken firma werd technisch niet-conform verklaard bij gebrek aan bewijzen voor een voldoende luchtdoorlaatbaarheid en filtercapaciteit", aldus Defensie.

Op de aankoop van de maskers door Defensie is stevige kritiek gekomen vanuit sectororganisaties Creamoda, Febelsafe en FBT. Zij trekken de kwaliteit van de maskers in twijfel en stelden maandag in een persbericht dat de maskers een gevaar voor de volksgezondheid zouden vormen. Het Luxemburgse bedrijf Avrox, dat 15 miljoen van de 18 miljoen aangekochte maskers leverde, betwistte dat, benadrukte dat de maskers wel degelijk voldoen aan de veiligheidsnorm en sprak op haar beurt van leugenachtige communicatie van Creamoda.

Het Gentse Tweeds & Cottons leverde de resterende 3 miljoen maskers. Van de 18 miljoen verdeelde Defensie 12 miljoen aan de apotheken, waar ze vanaf maandag volgens een leeftijdsschema kunnen worden opgehaald door elke Belg. De rest van de maskers blijven voorlopig in reserve.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.