Spoeddienst AZ Zeno Blankenberge tot 10 keer langer onderweg door verlies MUG-erkenning

De spoeddiensten van het AZ Zeno zijn vaak tot tien keer langer onderweg door het verlies van de MUG-erkenning. Patiënten moeten nu naar Oostende, Brugge of Knokke gebracht worden omdat er geen gespecialiseerde spoedgevallendienst meer is in Blankenberge. "Onze ambulances zijn taxi's geworden", aldus Frank Lescrauwaet, algemeen directeur bij AZ Zeno.

Op 29 maart werd de erkenning van de spoedgevallendienst Blankenberge aangepast van een gespecialiseerde spoed naar een eerste opvang spoed. AZ Zeno had namelijk, als enige ziekenhuis in Vlaanderen, twee erkende MUG-eenheden, op basis van enkele specifieke regio-eisen, zoals toerisme, vergrijzing en de grote kansarmoede. Maar het huidige wettelijk kader van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block voorziet maar &e acute;én MUG-eenheid, en die zit bij de vestiging van AZ Zeno in Knokke-Heist.

AZ Zeno startte daarom met een PIT (paramedisch interventieteam), als alternatief voor de MUG. Dat is een ambulance bemand met een ambulancier vanuit de zone en een verpleegkundige van AZ Zeno. Op die manier worden ernstige voorvallen gedekt. Ze kunnen echter niet terecht in Blankenberge omdat de gespecialiseerde spoedgevallendienst diende te verdwijnen, en moeten dus naar Knokke, Brugge of Oostende.

Op 133 interventies vielen drie slachtoffers. "Dat hadden er veel meer kunnen zijn zonder de PIT", aldus Lescrauwaet. "We hebben altijd gezegd dat er doden zouden vallen. De PIT is een taximaatschappij geworden voor andere ziekenhuizen, weliswaar op onze kosten." Dat weegt niet enkel op de werkdruk van de ambulanciers en verpleegkundigen, maar ook op de vervoerskosten van de patiënt. Bovendien komt de permantie van de ambulances in het gedrang.

Nog erger is het voor de minder ernstige oproepen bij de 100-centrale. 93 procent van die mensen zouden perfect kunnen geholpen worden in Blankenberge maar ook zij moesten vervoerd worden. "Sommige ambulances moeten soms anderhalf uur rijden, terwijl ze na tien tot twaalf minuten al terug bij ons zouden kunnen zijn. Dit systeem is ronduit ridicuul", aldus Lescrauwaet.

"220 van de 365 dagen zitten we met een bevolking van 80.000 tot zelfs 100.000, door het toerisme. Dus het aantal incidenten verveelvoudigt vaak, en ook die mensen moeten rondgevoerd worden", aldus burgemeester Ivan De Clerck. "Ook Brugge, Knokke en Oostende zitten heus niet te wachten op extra aanvoer van patiënten die perfect hier kunnen behandeld worden." Voor wie zich zelf aanmeldt bij het spoed in Blankenberge is er geen probleem. Er is namelijk geen afbouw van spoeddienst, ook niet na de omschakeling naar eerste opvang spoed.

AZ Zeno en Blankenberge vragen dus een uitzondering op het wettelijk kader. "Maar de minister blijft oostindisch doof en wil niet afwijken van dat wettelijk kader. Het zou hen nochtans geen cent meer kosten", aldus Lescrauwaet.

"Dit is niet werkbaar op lange termijn. Brussel heeft geen besef hoe onze kust functioneert. We worden behandeld als de appendix van België", aldus de burgemeester. AZ Zeno bevestigt ook dat de vestiging in Blankenberge blijft. Meer zelfs, dit najaar starten grote infrastructuurswerken die twee jaar zullen duren. De werking blijft verzekerd.

Sp.a en CD&V laken de houding van de burgemeester en het stadsbestuur. Volgens Jurgen Content (sp.a) heef het bestuur tijd genoeg gehad om orde op zaken te stellen. "De Open VLD koos echter om niks te doen en staat nu 7 jaar later moord en brand te tieren en de schuld richting federale regering en hun eigen Open VLD-minister te schuiven. Ongezien kiezersbedrog noem ik dat. Ik ben benieuwd naar de uitleg van Maggie De Block zelf, of zal zij meedoen in het spel om zo de burgemeester op deze perverse manier in de pers te houden", aldus Content.

Vooral het feit dat de burgemeester dreigde om het rampenplan af te kondigen schiet in het verkeerde keelgat. "Met het afkondigen van een rampenplan zouden we misschien gehoord worden in Brussel en in de pers, maar we hebben het nog niet gedaan. We willen daar absoluut niet lichtzinnig rond doen en het rampenplan pas afkondigen indien echt nodig", aldus de burgemeester.

"Een optimale dienstverlening met spoed en Pit+ naar de eigen bevolking en toeristen is belangrijk maar we stellen ons vragen over de houding van de burgemeester in dit MUG-dossier. Telkens in de pers komen met aanvallen op zijn eigen Open VLD-minister, en dan moeten rekenen op een uitzondering vanwege diezelfde minister. Het lijkt ons geen goeie manier om een oplossing te kunnen vinden", aldus Sandy Buysschaert van CD&V Blankenberge. "Ik wil mijn nek uitsteken", aldus De Clerck. "Of het nu om een minister van binnen de partij gaat af niet. Het gaat mij om de Blankenbergenaar en iedereen die hier komt. Blijkbaar geldt vriendjespolitiek minder dan wat sommigen vaak laten uitschijnen", repliceert de burgemeester.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.