“Leeftijdsgrens voor informatisering is foute beslissing” (dr. Michel De Munck)

Terwijl hij verslag uitbrengt van zijn perikelen met het medicatieschema, bespreekt dr. Michel De Munck uit Lokeren het huidige gedoogbeleid in verband met verplichte informatisering, dat artsen vanaf 62 jaar ontziet. Hij vindt het een foute beslissing.

Het medicomut-akkoord 2018-2018 bevestigt zwart op wit wat al eerder bekendgemaakt werd: elektronisch voorschrijven wordt vanaf 1 juni 2018 verplicht, behalve voor artsen die op die datum de leeftijd van 62 jaar bereikt hebben.

Niet akkoord, zegt dr. De Munck. “Informatica draagt bij tot de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Hebben patiënten van een arts van 62 jaar daar niet evenveel recht op als patiënten van een jongere arts? Men kan toch moeilijk beweren dat de 62-plussers verrast zijn door de informatisering. We zijn daar al decennia mee bezig. Ik ken collega’s die hun papieren dossiers piekfijn in orde houden. Maar met papier heb je duidelijk niet dezelfde mogelijkheden als met informatica. Papieren gegevens kunnen niet worden gedeeld met de wachtdienst en ook niet op een vlotte manier met de specialist.”

Volgens Michel De Munck worden de incentives niet goed aangewend: “Schrap hun accreditering, zodat ze lagere tarieven moeten hanteren. Daar gaat accreditering toch over? Over de kwaliteit van de zorg.”

> Lees ook: 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Joris DE GRAEVE

    02 februari 2018

    Volgens Michel De Munck worden de incentives niet goed aangewend: “Schrap hun accreditering, zodat ze lagere tarieven moeten hanteren. Daar gaat accreditering toch over? Over de kwaliteit van de zorg.”

    Ik ken meer artsen die een “ kwalitatief betere zorg geven “ zonder enig gedigitaliseerde praktijk dan deze met een gedigitaliseerde praktijk. Ze luisteren en kijken tenminste nog naar hun patiënt, in plaats van op hun klavier te tokkelen. Soms lijkt het wel of ze beschaamd zijn hun patient onder ogen te komen ....

  • Guido STROBBE

    01 februari 2018

    Als zeventigjarige huisarts die nog volop actief is en mijn patiënten met volle aandacht verzorg zonder informatica "afleiding" vindt uw opmerking ongepast. Ik bedank dr Moens en het B VAS omdat hij de verzuchtingen van de zovele oudere artsen heeft begrepen en vindt de beslissing van de medicomut terecht. Onze kwaliteit van zorg is perfect en laat de digitale communicatie voor het volgend decennium maar aan de jongere artsen over. Wij hopen dat de volksgezondheid waar wij meer dan 40 jaar zonder digitalisatie voor gezorgd hebben er beter van wordt !

  • Jozef VANDERLINDEN

    25 januari 2018

    er zijn meer mensen vermoord om vergelijkende uitspraken;kan zijn dat je natuurlijk maar een patient per dag ziet,