Jessa Ziekenhuis start traumacentrum in Limburg

Het Jessa Ziekenhuis start de uitbouw van een traumacentrum. De aftrap wordt gegeven met een internationaal symposium over de organisatie van traumanetwerken in het buitenland.

Eerder al belichtte De Specialist uitgebreid hoe het systeem in Engeland functioneert inclusief een discussie tijdens een symposium in het Gentse voor orthopedisten, onder meer op basis van het KCE-rapport daarover.

Door inclusieve traumanetwerken in te voeren, steeg in Engeland de kans om een ernstig trauma te overleven met 63%, heet het. Het UZ Leuven en Jessa Ziekenhuis tekenden recent een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een “inclusief traumanetwerk”. “De bedoeling is dat we evolueren naar een breed supraregionaal netwerk met verschillende partners. Er is intussen een formele samenwerking met Jessa Ziekenhuis in het oosten en AZ Groeninge (Kortrijk) in het westen.”, zegt prof. dr. Stefaan Nijs, diensthoofd traumatologie bij het UZ Leuven.

Nijs staat bekend als een grote voorvechter van dergelijke traumacentra, samen met de UZ’s. Jessa wil nu een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal doden na ongevallen door ‘evidence based polytraumazorg’ te verzekeren. Daarvoor is een team van hoogopgeleide urgentieartsen, chirurgen, intensivisten en ervaren verpleegkundigen cruciaal. Ook doorgedreven revalidatie, inclusief arbeidsreïntegratie, horen daarbij.

Kwaliteitsindicatoren

“Binnen het netwerk zullen we met UZ Leuven en andere partners intensief samenwerken door protocollen op te stellen, organiseren van opleidingen en delen van kwaliteitsindicatoren. In een inclusief netwerk neemt ieder partnerziekenhuis zijn rol op in de verzorging van slachtoffers. In de praktijk zullen de patiënten met de meest complexe trauma’s in de toekomst meteen naar zeer gespecialiseerde referentiecentra worden overgebracht.”

Voor de andere patiënten dient de kwalitatief best mogelijke zorg meer in de nabijheid georganiseerd te worden. “Het Jessa Ziekenhuis zet zich in om zijn rol als partner in dit traumanetwerk waar te maken” zegt dr. Agnes Meersman, diensthoofd spoedgevallen in het Jessa Ziekenhuis. Met de opstart van het traumanetwerk volgen Hasselt en Leuven enkele internationale voorbeelden en de aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Om dit te concretiseren worden op zaterdag 3 februari de voortrekkers uit eigen land (prof. dr. Stefaan Nijs), Nederland (prof. dr. Jan Luitse), Duitsland (prof. dr. Christian Waydhas) en Australië (dr. Peter K. Thompson) uitgenodigd in Jessa om hun ervaringen in het opzetten van traumanetwerken te delen.

Meer dan honderd artsen uit diverse ziekenhuizen komt alvast luisteren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.