Eerste lijn niet gekend in overleg transmurale zorg

De Nationale Raad van de Kringen verspreidt een kort maar duidelijk communiqué in verband met het overleg rond transmurale zorg. De kringen worden bij dit overleg niet betrokken. Kan niet, vindt de Nationale Raad.

 

Het is niet normaal dat er gebrainstormd wordt over projecten vanuit de tweede lijn om hospitaalzorg thuis te brengen zonder dat de eerste lijn hierin geconsulteerd wordt.

Aangezien deze manier van organisatie van de zorg intrinsieke meerwaarden en besparingsmogelijkheden kan bieden, kunnen wij ons hier volledig in vinden. Maar zonder een goede en brede coördinatie met de eerste lijn zijn deze projecten gedoemd te mislukken.

De Nationale Raad van de Kringen wil dan ook een veel breder overleg aanbevelen, met name met alle eerstelijnswerkers, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, welzijnswerkers, en dit op het niveau van de eerste lijn en via de reeds bestaande en werkzame netwerken (SEL, LMN). Alleen op die manier denken we dat dergelijke transmurale initiatieven een kans hebben om alle doelpatiënten op efficiënte en volgehouden manier te behandelen, geïntegreerd in hun normale dagelijkse milieu en met alle ondersteuning die nodig is. Dit is immers ten volle het werkveld van de eerste lijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.