Gents proefproject pusht succesvol groei naar eerstelijnsnetwerken

Liefst 134 zorg- en hulpverleners van 15 verschillende disciplines tekenden in december 2018 present in Ledeberg, Destelbergen of Merelbeke. Met als grootste vertegenwoordigde groep de huisartsen. Er werd onderzocht in welke mate doelgerichte zorg en de vorming van eerstelijnsnetwerken een impact hebben op zorgverlening.

Cliënten die niet te motiveren zijn of te hoge eisen stellen,... weerstand om je doelen te halen als professional... Het zijn voor vele disciplines herkenbare fenomenen. Doelgerichte zorg wil hierop een antwoord bieden, aldus Michiel Van Lysebetten (huisartsenvereniging Gent). Dat gebeurde succesvol met een doordachte formule in de vorm van een proefproject.

Een interprofessionele speeddate effende eerst het pad om in drie keer twee minuten iemand te leren kennen van een andere discipline. Bedoeling is om dat twee keer per jaar te doen om zo samen toe te groeien naar eerstelijnsnetwerken.

Ambassadeurs

Nadien was het de beurt aan 14 professionals (ambassadeurs) die al een tweedaagse Nederlandse training gevolgd haddeb rond doelgerichte zorg en coaching als professional. Samen met de trainers uit Nederland en de ambassadeurs brachten die inspirerende elementen uit deze training tot bij alle aanwezige collega's: leren herkennen van verschillende types patiënten/cliënten bijvoorbeeld aan de hand van een verhelderend model.

Dat alles werd vervolgens ingeoefend via een een rollenspel waarbij 1 collega de patiënt speelde en 1 collega de professional. Alles werd ook wetenschappelijk ondersteund in samenwerking met de UGent.

Blijkbaar een geslaagde training, want verspreid over de drie regio's gaven maar liefst 51 professionals aan dat ze geïnteresseerd zijn om ook de tweedaagse training te volgen.

De initiatiefnemers willen nu in het voorjaar 2019 verder bouwen aan deze eerstelijnsnetwerken, met doelgerichte zorg als inhoudelijke focus. In de loop van 2019/2020 zou dit proefproject verder opengetrokken worden naar de volledige Gentse regio.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.