Vakbonden en werkgevers hebben binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een unaniem advies uitgebracht over de terugkeer van langdurig zieken naar de arbeidsmarkt. De versterkte sanctionering die de regering daarbij plant, is niet de te bewandelen weg, zo vinden de sociale partners.
De federale regering wil het aantal langdurig zieken terugdringen en plant daarom een aantal bijkomende maatregelen. Zo dreigen onder meer sancties voor artsen met een afwijkend voorschrijfgedrag. Werknemers die arbeidsongeschikt zijn, dreigen hun uitkering te verliezen als ze niet opdagen voor controle of die uitkering wordt kleiner als ze onvoldoende meewerken. Ook voor werkgevers zijn er sancties indien ze bijvoorbeeld niet binnen de zes maanden een re-integratietraject opstarten.
In een unaniem advies binnen de NAR herhalen de sociale partners dat een sanctiebeleid niet werkt. "Zieke werknemers duurzaam terug aan het werk krijgen, kun je niet afdwingen met sancties", zegt Maarten Hermans, expert welzijn op het werk voor de christelijke vakbond ACV. Ook artsen een sanctionerende rol geven, ondergraaft volgens de sociale partners de taak van artsen bij de terugkeer van langdurig zieken naar de arbeidsmarkt.
Responsabilisering
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) benadrukt wel het belang van responsabilisering. "We onderschrijven een globale aanpak van de re-integratie van langdurig zieken naar het werk. Een aanpak waar alle partijen - werknemers, werkgevers, artsen, mutualiteiten - geresponsabiliseerd worden", klinkt het in een reactie van de grootste werkgeversorganisatie van het land. "Dit unanieme advies reflecteert die aanpak waarin wordt gefocust op responsabilisering, preventie en sensibilisering. Daarin is voor het VBO het informele reïntegratietraject op dat vlak even doeltreffend als het formele traject. Ook zien wij een louter financiële sanctie, zonder enig verband met een goed preventiebeleid, niet als de meest efficiënte manier naar re-integratie."
Medische overmacht
Ook over medische overmacht - waarbij iemand definitief ongeschikt wordt verklaard om te werken en de werkgever dus kan overgaan tot ontslag - is er een unaniem advies. De sociale partners vinden zo'n beeïndiging van een contract "betreurenswaardig", en betreuren ook dat het beleid opnieuw wordt gewijzigd zonder evaluatie van de voorgaande hervorming in 2022.
Het is niet voor het eerst dat de sociale partners het sanctiebeleid bij langdurige arbeidsongeschiktheid afkraken. Ook onder de vorige regering gaf de NAR daarover een unaniem advies.
Ons land kent vandaag meer dan een half miljoen mensen die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn. De sociale partners bepleiten preventie als een belangrijk element in de aanpak van deze problematiek.