Vooruit wil de wetenschappers die het verband hebben onderzocht tussen stikstofbemesting en hooikoorts horen in het Vlaams Parlement. Landbouwminister Jo Brouns (CD&V) vindt echter dat de studie geen rekening houdt met de landbouwpraktijken in Vlaanderen.
Graslanden die bemest zijn met stikstof, produceren tot zes keer meer stuifmeel dan graslanden die niet bemest zijn met stikstof. Daardoor ondervinden hooikoortspatiënten meer impact, blijkt uit een onderzoek van KU Leuven, UAntwerpen en Sciensano. Het stuifmeel lokte ook sterkere immuunreacties uit bij hooikoortspatiënten.
Bieke Verlinden van Vooruit wil nu een hoorzitting organiseren met de onderzoekers. Volgens Jo Brouns is er echter weinig verband met de Vlaamse praktijk. "Dat onderzoek houdt onvoldoende rekening met de courante landbouwpraktijk", zei hij. "In Vlaanderen worden percelen net vroeg gemaaid. Een slimme boer laat zijn gras niet in bloei komen, iedereen die een beetje van landbouw kent, zal dat beamen. Er wordt dus gemaaid voor het pollen ontstaat."
De minister relativeerde ook de gezondheidsimpact. "Ik ben van mening dat we beter spaarzaam omgaan met termen als gezondheidsschade", zei hij. "Ik begrijp dat veel pollen in de lucht enorm lastig is voor mensen met hooikoorts. Maar stuifmeel is natuurlijk niet vergelijkbaar met een of andere chemische stof die door een fabriek wordt uitgestoten."
"Dat het onderzoek te weinig rekening zou houden met de landbouwpraktijk, is door de onderzoekers zelf al weerlegd", zei Verlinden. "Dus in die zin vind ik dit antwoord wat teleurstellend. De gezondheidsschade is enorm, maar ook de maatschappelijke schade. Meer ziektedagen, meer druk op de gezondheidszorg, en meer kosten via terugbetaling van medicatie. Dat alles bovenop de schade aan onze natuur."