Antibioticagebruik in wzc's daalt, maar nog te veel preventieve voorschriften (Sciensano)

Belgische woonzorgcentra (wzc) gebruiken steeds minder antibiotica en hun bewoners hebben minder infecties. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), gecoördineerd door het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano. Volgens Sciensano worden antibiotica wel nog te vaak preventief voorgeschreven.

Mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven, zijn kwetsbaarder voor infecties. Vaak kan zo'n infectie behandeld worden met antibiotica. Dat moet dan wel op een correcte manier gebeuren, zegt Sciensano. Slordig gebruik ervan maakt bacteriën namelijk minder gevoelig voor antibiotica, wat de behandeling moeilijker maakt.

ECDC voerde tussen 2023 en 2024 een groot onderzoek uit bij meer dan 1.000 Europese zorginstellingen. Daaruit blijkt dat 2,4 procent van de Belgische wzc-bewoners een of meerdere infecties had. Dat is een daling ten opzichte van 2016: toen ging het in België nog om 3,4 procent van de bewoners. Het is ook beter dan het Europese cijfer van 3,1 procent. Daarnaast is het antibioticagebruik in de wzc's gedaald van 5,6 procent naar 4,6 procent. 

"Dat zijn goede cijfers," vindt Sciensano, "maar de Belgische wzc's hebben ook enkele zwakke punten. Nog te vaak worden antibiotica preventief voorgeschreven, vooral voor urineweginfecties. Nochtans zijn er ook andere manieren om die te voorkomen", klinkt het bij het gezondheidsinstituut. 

Voor Sciensano is het daarnaast ook problematisch dat in de overgrote meerderheid van de gevallen geen einddatum bekend is voor het preventieve gebruik. "Dat leidt tot onnodig en langdurig antibioticagebruik, wat de resistentie van bacteriën in de hand werkt." Tot slot moet volgens de experten ook de bijscholing van het personeel op het vlak van infectiepreventie- en controlemaatregelen verbeteren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.