Dorp zoekt dokter

"We zijn op zoek naar jou. Je bent dokter.” Zo probeert een klein stadje in het noordwesten van Duitsland met een video een nieuwe huisarts te lokken. Want in Rastede / Hahn-Lehmden zitten ze zonder arts.

De enige huisarts in Hahn-Lehmden (Nedersaksen) sloot zijn praktijk eind vorig jaar. De inwoners zaten met de handen in het haar. Wat nu?

De oplossing: een wervende video waarin zowat half Hahn-Lehmden meespeelt: jongeren, ouderen, de brandweer, boeren, de schoorsteenveger, de jager,… Lachend naar de camera en met zelfgemaakte borden brengen ze hun boodschap.

Niet dat er in de omgeving sprake is van een huisartsentekort: volgens overheidsgegevens is er een groepspraktijk van tien relatief jonge huisartsen op 6 à 7 km afstand gevestigd. Maar iedereen zou graag hebben dat de praktijk in het plaatsje zelf weer ingevuld wordt, getuigt iemand in het Duitse vakblad AerzteZeitung.

Inmiddels werd de video een hit op de social media, waar hij al meer dan 300.000 keer gedeeld is. Wellicht moeten we ook een politieke link leggen: in mei vinden er gemeenteverkiezingen plaats en dit groeit onbetwistbaar uit tot een verkiezingsthema…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.