Wereldgezondheidsorganisatie erkent verslaving aan videospelletjes als ziekte

Gameverslaving ("gaming disorder") wordt binnenkort als een ziekte erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zo heeft een woordvoerder van dit agentschap van de Verenigde Naties vrijdag aangekondigd.

De risico's op verslaving aan computerspelletjes zullen op de elfde ICD-lijst komen (International Classification of Diseases), die in juni verschijnt, preciseerde Tarik Jasarevic op een persbriefing. Deze lijst, die door de WHO wordt opgemaakt, steunt op de conclusies van deskundigen in de hele wereld.

Volgens de deskundigen van de WHO (World Health Organization) moet een individu gedurende minstens een jaar aan een abnormale gameverslaving lijden voordat de diagnose van dwangmatig gedrag gesteld kan worden, voegde de woordvoerder eraan toe.

Hij benadrukte dat het voorbarig was over de omvang van het probleem te speculeren. "Verslaving aan videospelletjes is relatief nieuw en de epidemiologische cijfers zijn nog niet verzameld." Toch zijn de gezondheidsdeskundigen het erover eens dat er een probleem is en dat de opname van gameverslaving op de ICD-lijst een gepaste stap is, aldus Jasarevic.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.