Vooruit eist crisismanager voor commerciële woonzorgcentra

Vooruit eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk een crisismanager aanstelt voor commerciële woonzorgcentra. Ondanks het winstverbod op zorg sluizen drie grote commerciële spelers in de woonzorgsector jaarlijks tientallen miljoenen euro's winst op zorg door naar buitenlandse holdings, hekelen de socialisten woensdag in een persbericht.

"Doordat de Vlaamse regering het winstverbod in de zorgsector niet afdwingt, betalen deze rusthuisbewoners jaarlijks gemiddeld 2.400 tot 3.200 euro meer", blijkt uit de analyse door de studiedienst van Vooruit van de 67 financiële inspectieverslagen die door de zorginspectie bij de commerciële woonzorgcentra zijn uitgevoerd tussen de start van die inspecties in 2019 en eind 2022. 

"We stellen vast dat die commerciële groepen via allerlei constructies winst uit de woonzorgcentra halen en doorsluizen naar overkoepelende structuren, onder meer via management fees en interne leningen, zegt Vlaams parlementslid Hannes Anaf. 

"Tot overmaat van ramp zitten die woonzorggroepen daardoor nu in financieel slechte papieren en dreigt een faillissement voor één van deze spelers (Orpea, red.), waardoor duizenden ouderen zonder zorg zullen zitten. En de financiële put voor de Vlaamse belastingbetaler zal zo met honderden miljoenen euro's toenemen. De Vlaamse regering moet onmiddellijk een crisismanager aanstellen om die frauduleuze praktijken aan banden te leggen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.