Een twintigtal Belgische Joden, voornamelijk Franstalige, pakt dinsdag onder de noemer "Niet in onze naam!" uit met een open brief waarin ze hun verontwaardiging uitdrukken over de "misdaden" die de staat Israël begaat tegen het Palestijnse volk. Tegelijk hekelen ze "het voortdurende stilzwijgen" van de Europese lidstaten "tegenover deze gruweldaden", dat gelijk is aan "medeplichtigheid".
"Als Joden uit België roepen wij onze regering en de Europese leiders op om elke vorm van toegeeflijkheid tegenover een criminele staat te beëindigen en sancties op te leggen die in verhouding staan tot de ernst van de gepleegde misdaden", luidt het.
In de open brief is het woordgebruik onverbloemd. Met betrekking tot de oorlog in de Gazastrook die de regering-Netanyahu ontketend heeft als antwoord op de grootschalige aanval van de extremistische Palestijnse beweging Hamas op Israëlisch grondgebied, wordt gewag gemaakt van een "methodisch georganiseerde hongersnood" en een "campagne van etnische zuivering".
De ondertekenaars herinneren eraan dat de "massaslachtingen" volgens tal van internationale juristen en mensenrechtenorganisaties kenmerken vertonen van "genocide".
Verwarring
Ze wijzen erop dat "de gelijkstelling van de staat Israël met Joden wereldwijd op verschillende manieren doelbewust in stand wordt gehouden." "Voor een groot deel van de publieke opinie betekent 'jood zijn' automatisch een kritiekloze steun aan alles wat Israël doet. Deze verwarring is een van de belangrijkste oorzaken van de heropleving van het antisemitisme", zeggen ze, eraan toevoegend dat "Joodse gemeenschappen geen monolithisch blok vormen".
"Wij - nakomelingen van overlevenden van de grootste genocide op Europese bodem - weigeren dat onze herinnering misbruikt wordt om het onaanvaardbare te rechtvaardigen", klinkt het nog, om te besluiten: "De geschiedenis zal haar oordeel vellen. Het is nog niet te laat om te kiezen voor de kant van rechtvaardigheid en menselijkheid."
Bij de 25 ondertekenaars zijn onder meer de schrijvers Vincent Engel en Thomas Gunzig, de Brusselse zanger Noé Preszow, voormalig Brussels parlementslid Simone Süsskind, en Deborah Gol, dochter van voormalig boegbeeld van de Franstalige liberalen Jean Gol, die zelf de kleinzoon was van gedeporteerden.