Zorgverleners mogen geen patiënten weigeren omdat ze een verhoogde tegemoetkoming krijgen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een reactie op de bewering van het Vlaams Patiëntenplatform dat sommige dokters het vertikken om die reden dergelijke patiënten te helpen. Volgens de minister zou dat "een schande voor het beroep" zijn.
Sinds 1 januari 2025 mogen dokters geen supplementen op hun loon meer aanrekenen voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Die verhoogde tegemoetkoming geldt voor mensen met een laag inkomen. Zij betalen daardoor minder bij de dokter. In het VRT-programma 'WinWin' trekt het Vlaams Patiëntenplatform vrijdag aan de alarmbel. De organisatie krijgt signalen dat sommige artsen dergelij ke patiënten weigeren omdat ze hen geen supplementen mogen aanrekenen.
Minister Vandenbroucke benadrukt dat zorgverleners deontologisch verplicht zijn de continuïteit van de zorg te voorzien en dat ze patiënten niet mogen weigeren omdat ze bijvoorbeeld een verhoogde tegemoetkoming hebben. "Mochten ze dat toch doen is dit niet minder dan een schande voor het beroep. Artsen die dergelijke discriminatie toepassen begaan een deontologische fout", luidt het.
Wanneer de continuïteit van zorg in het gedrang komt kan een patiënt volgens de minister klacht indienen bij de federale Toezichtcommissie, die daartegen kan optreden. "Ik pleit ervoor dat mensen onmiddellijk klacht indienen, dat kan ook bij de sociale dienst van hun ziekenfonds", aldus Vandenbroucke.
Hij weerlegt het beeld dat de meeste mensen die verhoogde tegemoetkoming niet nodig hebben. Al vindt de minister het ook belangrijk voor de draagkracht én het systeem zelf dat wie het niet nodig heeft, eruit wordt gehaald. "Ik ben ervoor om de inkomens die mensen halen uit vermogen strenger te controleren wanneer ze een beroep doen op de verhoogde tegemoetkoming, en op die basis ook bijkomende beperkingen in te voeren. Dan moeten we natuurlijk alle inkomens uit vermogen kennen. Dat debat wil ik in de regering graag aangaan", besluit hij.