Vakbondsfront voert actie aan Vlaams Parlement tegen commercialisering zorg

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV, VSOA en ACOD heeft vandaag aan het Vlaams Parlement in Brussel actie gevoerd tegen een decreet dat op tafel ligt en de commercialisering van de zorg mogelijk maakt. De vakbonden vrezen dat de prijs van de zorg zal stijgen en de kwaliteit achteruit gaat.

Het voorstel van decreet dat op tafel ligt, moet openbare welzijnsverenigingen de mogelijkheid geven om zelf een vzw of vennootschap op te richten of er deelgenoot van te worden. De welzijnsvereniging kan aan deze privaatrechtelijke structuren dan personeel overdragen of ter beschikking stellen. 

De vakbonden stellen dat het door het decreet mogelijk wordt om het zorgvastgoed onder te brengen in een aparte naamloze vennootschap. Beursgenoteerde investeringsmaatschappijen kunnen daar dan in investeren. Die commercialisering willen de vakbonden koste wat het kost vermijden. In België wordt de zorgsector traditioneel door lokale besturen uitgebaat. 

"De zorg die door de lokale besturen werd georganiseerd en waarbij werd geïnvesteerd in goed opgeleid personeel heeft geloond tijdens de coronacrisis. Als je dat privatiseert krijg je onbetaalbare zorg met hoge dagprijzen en personeel dat uitgebuit wordt. We blijven strijden tegen die mensonwaardige omstandigheden", stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

De bal ging eind mei al aan het rollen toen bekend werd dat Zorgbedrijf Antwerpen een kwart van zijn aandelen wil verkopen aan de privésector. De operatie zou de stad Antwerpen heel wat geld kunnen opbrengen. Het decreet is volgens de vakbonden een manier om dat plan te regulariseren.

"Antwerpen is een voorloper. Ze willen een platte besparing die ze willen invullen met privaat geld", aldus het vakbondsfront.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.