UZA opent tieneralcoholkliniek: "Genoeg gepalaverd"

Dronken tieners die op spoed belanden, zullen binnenkort intensief worden begeleid. Het UZA start daarom via een proefproject een alcoholkliniek na nieuwjaar. Voorbeeld is Nederland, waar één opname genoeg is voor een gesprek met een psycholoog. Genoeg gepalaverd over dat drankmisbruik bij jongeren: tijd voor áctie, zegt de Nederlandse kinderarts Nico van der Lely.

Dokter Van der Lely wil dat jongeren reeds op hun ziekenhuisbed de risico’s van ‘het glas te veel’ horen. “Het eerste uur na het ontwaken, noemen wij het Gouden Uur. Tijdens die kater kan je besef kweken", laat hij noteren in Het Laatste Nieuws.

De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely wil al begin 2020 starten met een alcoholprogramma voor tieners in het UZA, in samenwerking met medici daar. Het ziekenhuis werkt al jaren aan dat plan, "en nu zit het in een stroomversnelling", klinkt het.

Nu worden dronken jongeren ook al behandeld, maar dat beperkt zich tot het fysieke. In Nederland wordt ook aandacht besteed aan het mentale. "Al het eerste uur nadat ze ontwaken op hun ziekenhuisbed, zitten wij met hen achter de laptop om hen op de risico's van alcohol te wijzen, zoals hersenschade of een lelijke val. We betrekken ook de ouders", verklaart van der Lely. Nederland heeft intussen in verschillende steden zo'n 'alcoholpoli'.

Elke dag belanden gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. Vooral het aantal extreem jonge cases neemt toe, blijkt uit nieuwe cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.