Unia "bijzonder voorzichtig" over vaccinatiepas

"We zijn uiterst voorzichtig wat betreft de invoering in België van een vaccinatiepas. Die maatregel zou potentieel problematisch kunnen zijn." Dat heeft Patrick Charlier, de directeur van Unia, gezegd in de marge van de presentatie van het jaarverslag van de organisatie in het Waals parlement.

"We pleiten ervoor dat op verschillende manieren bewezen kan worden dat men niet besmettelijk is, en dus om de testen zo toegankelijk mogelijk te maken", voegde hij eraan toe, in antwoord op de vragen van heel wat parlementsleden.

"Iedereen zou graag een duidelijk antwoord willen, maar soms moeten we genuanceerd zijn. Deze vaccinatieplicht kan op juridisch niveau worden overwogen - ze bestaat al voor bepaalde ziekten of voor bepaalde beroepen - maar ze moet omkaderd worden door bakens, in een algemeen perspectief op korte en lange termijn", aldus nog Charlier.

"Als we het hebben over verplichte vaccinatie, hebben we het over het recht op gezondheid, dat deel uitmaakt van de grondrechten. Het impliceert een individueel recht om bijvoorbeeld bepaalde behandelingen te weigeren, maar ook dat iedereen toegang kan hebben tot kwaliteitszorg. Als 25 of 50% van de ziekenhuisbedden bezet zijn door Covid-patiënten, is dat recht niet langer gegarandeerd", voegde hij eraan toe. "Dat is de paradox waarin we zitten, en we moeten tot een genuanceerd en complex oordeel komen", besloot de directeur van Unia.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.