Regering keurt nieuwe strategische visie B-FAST goed

Twintig jaar na de oprichting van B-FAST en in het licht van de lessen die uit de uitgevoerde operaties werden getrokken, werd in overleg een nieuwe strategische visie opgesteld. Deze strategische visie wil duidelijke keuzes maken over de noodhulp die België zo doeltreffend mogelijk kan bieden binnen een Europees en multilateraal kader. Concreet zal de maximale duur van een B-FAST operatie verlengd worden van de huidige 10 dagen naar 3 maanden.

Sinds de oprichting van B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) in 2003 is de internationale context drastisch veranderd. Het aantal noodsituaties als gevolg van conflicten, natuurrampen of pandemieën is sterk toegenomen. Tegelijkertijd heeft de internationale gemeenschap haar respons opgevoerd. Ook op Belgisch niveau is het B-FAST mechanisme geëvolueerd en de hulp die België binnen deze context verleent, is professioneler geworden.

De afgelopen jaren is gebleken dat de complexiteit van crisissen en de reactie daarop soms een langere B-FAST-aanwezigheid op het terrein vereisen dan de tot nu toe zeer korte termijn. De inzet van het EMT 2-veldhospitaal in Turkije na de aardbevingen in februari 2023 is hier een goed voorbeeld van.

De inzet van een team van experts voorafgaand aan een crisis zal ook mogelijk worden gemaakt. Dat om het reactievermogen van het getroffen land te versterken. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om expertise uit te wisselen over het beheer van overstromingen of ernstige brandwonden, zodat de capaciteiten van kwetsbare landen worden versterkt en de gevolgen van rampen worden beperkt.

Veiligheid blijft essentieel

Ook kan worden overwogen om in te grijpen in onstabiele gebieden, op voorwaarde dat er voldoende veiligheidsgaranties zijn. Het veiligheidsaspect blijft uiteraard van essentieel belang bij de beoordeling van het al dan niet inzetten van B-FAST modules en vrijwilligers/experts.

Een multidisciplinair verkenningsteam ter plaatse sturen om de situatie aan het begin van een crisis te analyseren, zal sterk worden aangemoedigd. De ervaring heeft geleerd dat dit een goede praktijk is en kostbare tijd bespaart wanneer de B-FAST missie ter plaatse is aangekomen. De coördinatie versterken tussen de B-FAST departementen blijft prioritair. De strategische visie beschrijft de rol van elk van de actoren en benadrukt het complementaire karakter van de verschillende expertises.

De structurele verhoging van de middelen van B-FAST zal een beter beheer van de voorraden en menselijke middelen mogelijk maken om te kunnen reageren op het steeds toenemende aantal crisissituaties. Daarom zal de rechtsgrondslag voor de oprichting van B-FAST dienovereenkomstig worden aangepast.

B-FAST is de structuur van de federale regering die geactiveerd wordt bij noodhulp in het buitenland en bestaat uit de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA), de FOD Volksgezondheid, Defensie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, waarbij ook het kabinet van de Eerste Minister betrokken is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.