Militair riskeert zes maanden cel met uitstel voor valse ziektebriefjes

Een 26-jarige vrouw uit Gavere heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor schriftvervalsing. De militair legde valse ziektebriefjes voor om haar afwezigheden op de marinebasis van Zeebrugge te verantwoorden. Het openbaar ministerie vorderde bij verstek zes maanden gevangenisstraf met uitstel.

Van september 2021 tot augustus 2022 was X.D. vaak onwettig afwezig op haar werk op de marinebasis in Zeebrugge. Achteraf regulariseerde de militair haar afwezigheden door via WhatsApp ziektebriefjes door te sturen. Toen op een van de medische attesten een datum niet bleek te kloppen, belden de oversten van D. met haar arts. Op die manier kwam aan het licht dat het om vervalste doktersbriefjes ging.

Volgens het openbaar ministerie deed de beklaagde er ook alles aan om een verhoor over de kwestie te ontlopen. Uiteindelijk moest ze wel verklaringen afleggen toen de speurders haar thuis opzochten. D. gaf toe dat ze sinds 18 mei 2022 inderdaad valse medische attesten had gebruikt. "Maar eigenlijk was ze al langer de kluit aan het bedriegen", aldus procureur Mike Vanneste.

Het OM merkte op dat de beklaagde als militair nochtans een voorbeeldfunctie heeft. Anderzijds werd rekening gehouden met haar blanco strafblad. In die omstandigheden vorderde de procureur zes maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro geldboete. X.D. kwam donderdagochtend niet opdagen voor haar proces.

De rechter doet uitspraak op 20 april.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.