Dat blijkt althans uit een artikel dat is gepubliceerd in Urology. De literatuurgegevens blijken concordant te zijn. Meerdere pathofysiologische mechanismen kunnen die correlatie verklaren.
De recente covid-pandemie illustreert de noodzaak van een goede organisatie van ‘point-of-caretesten’ (POCT). Samen met het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde van de KUL heeft de Werkgroep POCT van de Nationale Commissie Klinische Biologie een voorstel uitgewerkt waarbij POCT voor een aantal testen in de eerste lijn terugbetaald zouden worden, op voorwaarde dat deze evidence-based en in samenwerking met een medisch laboratorium worden uitgevoerd.
De auteurs delen hun klinische expertise in verband met de tandem mantelzorger-hulpbehoevende en belichten in het kader van de verschillende methodes van steun aan mantelzorgers het nut van een korte EMDR-therapie, of neuro-emotionele integratie door oogbewegingen. Deze therapie kan de mantelzorger helpen de nodige psychologische steun te krijgen als hij het moeilijk heeft, ‘getraumatiseerd’ is door bepaald gedrag van zijn hulpbehoevende waar hij niet goed kan mee omgaan: argwaan, agressiviteit of gevaarlijkheid, communicatie- of gedragsstoornissen.
Statines hebben ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten, die de ernst van een infectie met het SARS-CoV-2 zouden kunnen verminderen. Het orgaanlijden bij covid-19 wordt toegeschreven aan ernstige ontstekingsverschijnselen. Kleine observatiestudies hebben resultaten in die zin opgeleverd, maar er was nog geen grootschalig onderzoek verricht.
Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is een leverziekte die verantwoordelijk is voor complicaties en mortaliteit door hepatische oorzaken (fibrose, cirrose, hepatocarcinoom) en extrahepatische oorzaken (insulineresistentie, cardiovasculaire ziekten). NAFLD heeft een nog beperkte globale impact op het risico op overlijden door cirrose. De aandoening is echter de enige waarvan de prevalentie regelmatig toeneemt.
Acute pancreatitis is een zeer frequente aandoening op de spoeddiensten. Ze veroorzaakt een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. De aandoening kan zich manifesteren in matige vormen, die aanleiding geven tot korte opnames. Maar ook ernstige, fulminerende vormen met multiorgaanfalen met of zonder sepsis zijn mogelijk. De eerste uren van de behandeling zijn dus vaak beslissend.
Dr. Virginie Corand (neuroloog, Bordeaux) sprak* over het verband tussen migraine en voeding en besteedde daarbij bijzondere aandacht aan obesitas, vasten, vetinname en voedingssupplementen. Enig perspectief wordt volgens haar geboden door het microbioom, de centrale as tussen het spijsverteringsstelsel en het centrale zenuwstelsel. Kwestie van vaak ontwijkende antwoorden op de veelvuldige vragen van patiënten te vermijden…
Tijdens een college dat openbaar werd gemaakt, beantwoordde prof. Marc Francaux vier vragen over het besmettingsrisico, de impact van de lockdown op sportactiviteiten, het beschermende effect van regelmatige lichaamsbeweging en het dragen van een mondmasker.
De vaccinatiecampagne beroert de geesten. Internationaal zijn verschillende ethische richtlijnen uitgestippeld om met het initiële tekort aan vaccins om te gaan. Wat telkens terugkomt, is een prioritering van zorgverleners en kwetsbare groepen. Hier wordt dan vaak gedacht aan ouderen en mensen met ernstige fysieke aandoeningen zoals hart-, nier-, long-, bloedaandoeningen en kanker. Een belangrijke risicogroep wordt echter vaak uit het oog verloren: mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen
In het domein van de mineralen is het nut van calciumsuppletie bij bepaalde aandoeningen of ter preventie daarvan welbekend bij het grote publiek en bij artsen. Voor magnesium is dat minder het geval. Maar onze kennis over magnesium is ondertussen geëvolueerd en het effect van dit essentiële mineraal op het cardiovasculaire stelsel begint stilaan duidelijk te worden.
Mag er een vorm van respect en vertrouwen zijn om dit aan de arts mee te delen of te vragen?
Wat als een patiënt uw consultatiegesprek wil opnemen?
Was daar nu echt onderzoek voor nodig??Hopelijk blijft dit een beslissing bij de vrouw.En in onderling overleg.War wil die man nog meer??
Anticonceptie blijft nog te vaak een vrouwenzaak
Zeer goed initiatief Jos veel succes
Huisartsen willen opnieuw de regie in handen nemen met nieuwe artsencoöperatie FEDAC
Collega, ik deel Uw visie volledig! Als 73 jarige huisarts beleef ik nog heel veel deugd aan dit prachtige beroep, maar het huidige beleid met de voortdurende verdachtmakingen laat me soms de moed in de schoenen zakken.
Wat voor minister van Volksgezondheid wil dit land eigenlijk? (Dr. Jan Coveliers)
Medi-Sfeer Nr. 779
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Wat als een patiënt uw consultatiegesprek wil opnemen?
Anticonceptie blijft nog te vaak een vrouwenzaak
Huisartsen willen opnieuw de regie in handen nemen met nieuwe artsencoöperatie FEDAC
Wat voor minister van Volksgezondheid wil dit land eigenlijk? (Dr. Jan Coveliers)