‘Onafhankelijkheid Europese artsen bedreigd’

De onafhankelijkheid van het artsenberoep staat in Europa onder druk. Daarvoor waarschuwt de Europese belangenorganisatie voor artsen SCED/CPME (Comité permanent des médecins Européens of The Standing Committee of European Doctors).

De SCED hoort via de aangesloten Europese doktersorganisaties verschillende geluiden waaruit blijkt dat individuele artsen, zorginstellingen en medische organisaties worden belemmerd in de uitoefening van hun werk. Zo worden individuele artsen door hun regering onder druk gezet om namen van patiënten te geven, bijvoorbeeld van ongedocumenteerden of demonstranten.

Vergelding
Artsenorganisaties krijgen soms te maken met vergeldingsmaatregelen als zij zich uitspreken tegen beleid van hun overheid, tot gevangenneming van artsen aan toe. Als recent voorbeeld wordt de veroordeling aangehaald van een  vooraanstaande Turkse arts, door de SCED een 'grove gerechtelijke dwaling' genoemd. Het gaat om de internationaal bekende forensische arts Prof. Şebnem Korur Fincancı die een gevangenisstraf kreeg van 2 jaar, 8 maanden en 15 dagen tijdens een rechtszaak in Istanbul begin dit jaar. Aanleiding was dat de arts aandrong op een 'onafhankelijk onderzoek' naar de inzet van chemische wapens.

Ook worden medische organisaties in sommige landen beperkt door een verbod op collectieve acties, zoals vakbondsacties. En de onafhankelijkheid van medische instellingen staat onder druk door de opkomst van commerciële investeerders zonder medische achtergrond, die instellingen overnemen. Volgens SCED beperken zij artsen in hun klinische werk om maar zoveel mogelijk winst te maken.

SCED-voorzitter Christiaan Keijzer wijst erop dat klinische autonomie belangrijk is voor artsen om het belang van hun patiënten voorop te kunnen stellen. Vicevoorzitter Jacqueline Rossant-Lumbroso drukt het zo uit: "Wij geloven dat de onafhankelijkheid van de medische beroepsgroep de democratie versterkt. Als beroepsgroep moeten we samenwerken om bedreigingen te identificeren en tegen te gaan om de best mogelijke patiëntenzorg te waarborgen."

> Hier leest u het volledige statement

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.