Mogelijk tijdelijk tekort aan spuiten waarmee extra dosis uit flacon kan worden gehaald (Vandenbroucke)

De Belgische overheid heeft voldoende spuiten en naalden besteld om de bevolking te vaccineren tegen COVID-19, maar mogelijk zit er wel een tijdelijk tekort aan te komen van injectiespuiten van 1 milliliter, waarmee in veel gevallen waarschijnlijk een extra dosis vaccin uit de flacons kan worden gehaald. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dinsdagmiddag in de Kamer.

Vandenbroucke kreeg dinsdagmidag van verschillende Kamerleden de vraag of de overheid voldoende spuiten, naalden en ander vaccinatiemateriaal heeft besteld om de bevolking in te enten tegen het coronavirus. De minister antwoordde bevestigend. "We hebben voldoende spuiten en naalden. Dat is niet het probleem", klonk het.

Maar mogelijk zit er wel een tijdelijk tekort aan injectiespuiten van 1 milliliter aan te komen, gaf Vandenbroucke toe. In geval van het vaccin van Pfizer en BioNTech blijkt nu dat er geregeld een extra dosis uit de flacons kan worden gehaald, maar dat moet met een injectiespuit van 1 milliliter gebeuren. "Een recent gegeven", aldus de minister. De overheid heeft er daar tot nog toe 384.000 van en heeft er nog 3,6 miljoen besteld, maar die komen pas op 15 maart aan. Intussen loopt een Europese groepsaankoop vertraging op. Dat alles leidt mogelijk tot een tekort aan 1 milliliter-spuitjes tussen begin februari en half maart, klonk het.

Volgens Vandenbroucke zijn er wel meer dan voldoende injectiespuiten van 2 milliliter, en komt de vaccinatiecampagne op zich dus niet in gevaar. "Dit belet ons niet om te vaccineren, maar de regering zoekt naar bijkomende beschikbaarheid", zei hij.

De regering kon dat mogelijke tekort voorzien, zei N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. "We hadden dit al voorspeld sinds de zomer", reageerde ze. Volgens Depoorter heeft Vandenbroucke bovendien nagelaten om eind vorig jaar extra vaccins van Pfizer en BioNTech naar ons land te halen, "terwijl op dat moment al duidelijk was dat andere landen meer Pfizer-vaccins zouden ontvangen dan de symbolische 10.000". De minister zelf benadrukte dat ons land bediend wordt zoals de andere Europese lidstaten, "ook qua ritme van levering".

Vlaams Belang-politica Dominiek Sneppe vreest dat het mogelijke tekort aan 1 milliliter-injectiespuiten de overheid zal dwingen om ofwel de vaccinatiecampagne te vertragen, of om dosissen vaccin verloren te laten gaan. "Een slecht rapport over de hele lijn", zei ze.

"Er zijn dus maar 4 miljoen van die spuiten besteld, terwijl Nederland er 25 miljoen heeft besteld", wierp PVDA-Kamerlid Sofie Merckx Vandenbroucke voor de voeten. "Na de mondmaskersaga nu de spuitensaga."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.