Feestje voor tien jaar D4D

Op zaterdag 15 juni is er in de Droomgaard van dokter Eric Boydens in Broechem (Antwerpen) een feestelijke viering ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Doctors4Doctors.

Al wie ooit betrokken was bij D4D of nog steeds een actieve vrijwilliger of onmisbare steunpilaar is, is welkom, zegt stichter en bezieler Eric Boydens.

Spreekgestoelte
“We willen iedereen van harte bedanken, en tegelijk krijgt wie dat wil de kans om het spreekgestoelte te beklimmen tijdens de receptie. Het wordt een unieke gelegenheid om ervaringen en eigen verhalen te delen, zodat elke bijdrage, hoe groot of klein die ook was of is, zijn rechtvaardige plek kan krijgen. En uiteraard willen we ook graag van gedachten wisselen over hoe het verhaal nu verder moet.”

De viering gaat van start om 15u met een academische zitting waarop professor Stephan Claes (psychiatrie KU Leuven) een uiteenzetting geeft over de gestreste samenleving. Aansluitend volgt een receptie tot 20u, met kans dus om het woord te nemen.

Positieve gezondheid
“Zelf heb ik een paar jaar geleden de fakkel al doorgegeven, het pionierswerk is achter de rug”, blikt dokter Boydens terug. “Uiteraard ben ik blij met wat we met D4D in tien jaar tijd van onderuit hebben kunnen bereiken: we hebben een mooie basis uitgebouwd als partner binnen het beleid. In die zin zijn we nu toch een beetje geconsolideerd.”

Daardoor vond dokter Boydens enerzijds dat zijn werk erop zat, legt hij uit. “Tijd dus voor pensioen. Anderzijds kwam ik geregeld in contact met jonge artsen die zich zorgen maken over het klimaat. ‘Is de aarde niet onze grootste patiënt?’, is de vraag die bij hen rijst. Dat heeft me ertoe aangezet om me in dat thema te verdiepen, en ik heb er ook een boek over geschreven. De link tussen onze gezondheid en het klimaat boeit me uitermate, denk maar aan het verband tussen de bodem en het microbioom in onze darmen.”

Daarnaast blijft Boydens actief in zijn Droomgaard met onder meer opleidingen voor onder meer artsen over ‘global burn-out’. Die zijn geïnspireerd op het model van positieve gezondheid en van de Blue Zones. “Mooi is dat alle artsen die hier zo’n opleiding volgen, nadien een soort van herstelplek willen inrichten, met bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte of dagbehandeling voor mensen met burn-out.”

Sabbatcultuur
Binnen de organisatie Doctors4Doctors is het nu tijd om plaats te maken voor de jonge generatie, vindt hij. “Solidariteit naar artsen met een dreigende burn-out blijft uiteraard de rode draad. En misschien moet er weer meer aandacht komen voor een zogenaamd sabbatjaar, een moment van reflectie, tijd om gas terug te nemen, om de messen te slijpen en inspiratie op te doen. Kwestie van tijdig in te grijpen, vóór het te laat is. Ook vanuit de opleiding is meer bewustzijn aangewezen rond de concrete werksituatie van jonge artsen die in het beroep stappen.”

> Meer info: doctors4doctors.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.