Dertien milieuorganisaties en bewonersgroepen vechten vergunning Brussels Airport aan

Dertien milieuorganisaties en bewonersverenigingen stappen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de vergunning voor Brussels Airport aan te vechten. Dat melden ze vrijdag in een persbericht. Volgens de organisaties zijn de voorwaarden die in de vergunning worden opgelegd, ruim onvoldoende om de gezondheid van de omwonenden te beschermen en om de impact op het klimaat en de omgeving te beperken.

Eind maart keurde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport goed. In die vergunning voor onbepaalde duur is geen sprake van een verbod op nachtvluchten, maar komen er wel stille weekendnachten en moet het aantal ernstig slaapverstoorden tegen 2030 met 30 procent omlaag.

Volgens de organisatie bevat de nieuwe vergunning echter amper doeltreffende maatregelen om de geluidsoverlast te beperken. Dat terwijl de nachtvluchten meer dan 150.000 omwonenden opzadelen met ernstige slaapproblemen, wat het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen. De organisaties wijzen er ook op dat ook de Hoge Gezondheidsraad er onlangs voor pleitte om de nachtvluchten af te bouwen. Bovendien blijkt uit een onderzoek van Transport & Mobility Leuven dat een verbod op nachtvluchten nauwelijks jobs kost en zelfs tot meer kwaliteitsvolle banen kan leiden, stellen de organisaties.

Wel mogen de vliegtuigen die de meeste overlast veroorzaken, in het weekend niet langer opstijgen tussen 23 en 7 uur. "Hebben omwonenden geen nachtrust nodig tijdens de werkweek?", vragen de organisaties zich dan ook af.

Volgens hen werd in het milieueffectenrapport (MER) slaapverstoring onvoldoende onderzocht en werden in de vergunning evenmin voldoende maatregelen opgenomen om de nachtrust te beschermen. De organisaties maken zich sterk dat dat een juridische grond uitmaakt om de vergunning te vernietigen.

Daarnaast hekelen de organisaties ook dat de nieuwe vergunning de ongebreidelde groei van de luchtvracht en het aantal passagiers geen strobreed in de weg legt, wat onvermijdelijk zal zorgen voor een grotere impact op het klimaat. "Het MER en de vergunning houden onvoldoende rekening met die klimaatimpact. Dat is in strijd met nationale en internationale milieuwetgeving. Het ondermijnt bovendien de klimaatinspanningen door andere sectoren. Ook daarom vragen wij om deze vergunning te vernietigen", klinkt het in de brief.

Voorts zal volgens de organisaties de natuur nog meer te lijden krijgen onder de stikstofuitstoot van vliegtuigen. Ook daar worden volgens hen amper maatregelen tegenover gesteld, wat in strijd is met Europese en Vlaamse natuurwetgeving.

De organisaties klagen tot slot ook aan dat het milieueffectenrapport slechts uitgaat van een maximaal groeiscenario en geen alternatieven onderzocht, hoewel dat volgens de wetgeving verplicht is.

De dertien verenigingen die de vergunning aanvechten, zijn Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, Dryade vzw, Climaxi vzw, Grootouders voor het klimaat, BOREAS vzw, Sterrebeek 2000 vzw, AWACSS vzw, Solidair Tervuren Overijse vzw, Milieusteunpunt Huldenberg vzw, Wake Up Kraainem vzw, BUTV vzw, Natuurpunt Oost-Brabant en Natuurpunt Noord West-Brabant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.