Vlaamse overheid wil UZA erkennen voor behandeling invasieve beroertes

De Vlaamse overheid wil het UZA erkennen als gespecialiseerd centrum voor de behandeling van invasieve beroertes. Dat kondigde minister Crevits gisteren aan op de European Stroke Awareness Day. In totaal neemt Vlaanderen 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Hiervoor werd rekening gehouden met het aantal behandelingen de voorbije jaren en de geografische spreiding.
Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk. Net als het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod voor beroertezorg. Daarom neemt Vlaanderen 8 ziekenhuizen op in de planning voor centra invasieve beroertezorg.

Ook het UZA kreeg een voornemen tot toekenning voor het gespecialiseerd zorgprogramma ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’. Concreet betekent dat dat het UZA in de toekomst endovasculaire beroertebehandeling (of trombectomieën) voor herseninfarcten mag (blijven) uitvoeren. Die behandeling wordt in het UZA al sinds 2010 uitgevoerd, binnen een zeer brede samenwerking met vele verwijzende ziekenhuizen.

De ziekenhuizen die in aanmerking komen voor zo’n voornemen tot toekenning, moeten voldoen aan een aantal criteria. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aantal zorgverstrekkingen in de acute beroertezorg over de voorbije drie jaar. Het is ook de bedoeling om een goede spreiding te hebben van het zorgaanbod. Daarom wordt er ook gekeken dat zoveel mogelijk patiënten vlot toegang hebben tot het zorgaanbod.

UZA zal de erkenning als enige centrum in de Antwerpse grootstedelijke regio ontvangen. Medisch directeur prof. dr. Guy Hans is blij met het nieuws tot erkenning: “Dit is het resultaat van jarenlange inspanningen en intensieve teamwerking. Ook in de toekomst blijven we investeren in kwalitatieve beroertezorg, in samenwerking met het departement Zorg, de verwijzende ziekenhuizen en andere beroertecentra.”

Met de erkenning van 8 centra wil Vlaanderen evolueren naar een getrapt systeem, waarbij de patiënt in eigen omgeving gespecialiseerde beroertezorg kan krijgen, maar tijdig naar één van deze 8 centra gebracht kan worden voor invasieve beroertezorg wanneer dat nodig blijkt.

> AZorg op weg naar erkenning

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.