Vlaanderen springt Duitstalige Gemeenschap bij in strijd tegen artsentekort

Om iets te doen aan het artsentekort in de Duitstalige Gemeenschap gaat Vlaanderen samen met die Gemeenschap een Duitstalig ingangsexamen organiseren voor kandidaat-(tand)artsen. Wie slaagt, kan een opleiding starten aan een Vlaamse universiteit. Daarbij wordt er gewerkt met een 'numerus fixus' bovenop het aantal Vlaamse studenten. Concreet gaat het om jaarlijks 10 Duitstalige studenten. Dat staat in het samenwerkingsakkoord dat woensdag is ondertekend door Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts met hun Duitstalige tegenhangers Oliver Paasch en Lydia Klinkenberg.

Niet alleen Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan artsen en tandartsen. Dat is ook het geval in de Duitstalige Gemeenschap, waar men bijvoorbeeld maar een 70-tal artsen heeft voor 8 0.000 mensen. Daar komt volgens Oliver Paasch en Lydia Klinkenberg nog het probleem bij dat Duitstalige studenten geen ingangsexamen in hun moedertaal kunnen afleggen, maar enkel in het Frans of in het Nederlands. 

Daar komt binnenkort verandering in. Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap hebben namelijk een samenwerkingsakkoord ondertekend dat voorziet in een 'numerus fixus' voor Duitstalige kandidaten. Concreet zullen er elk jaar 8 Duitstaligen kunnen starten aan Geneeskunde en nog eens 2 aan Tandheelkunde. 

Minister Weyts benadrukt dat die 10 extra plaatsen voor Duitstaligen niet ten koste gaan van de plaatsen voor Vlaamse kandidaten. 

De Duitstalige kandidaten zullen het ingangsexamen ook in het Duits kunnen afleggen. De geslaagde en gunstig gerangschikte kandidaten kunnen dan starten aan een Vlaamse universiteit.

Voor het samenwerkingsakkoord is er volgens Vlaams minister-president Jan Jambon geen akkoord met het federale niveau nodig. "Dit is een samenwerkingsakkoord tussen gemeenschappen. Onderwijs is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenschappen", aldus Jambon. 

Volgens minister-president Paasch lopen er ook "al jaren" gesprekken met de Franse Gemeenschap over een gelijkaardige samenwerking. Hij hoopt dat er met de nieuwe regering van de Franse Gemeenschap een doorbraak kan komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.