Gisteren, op dinsdag 14 mei, was het de Europese Dag van de Beroerte 2024. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen waaronder het A.S.Z. en OLV (toekomstig AZORG) op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg.
Op deze Europese Dag van de Beroerte 2024 werd de selectie bekend gemaakt van de ziekenhuizen met een planningsvergunning die een erkenningsaanvraag voor het gespecialiseerd zorgprogramma "acute beroertezorg met invasieve procedures" kunnen indienen. Het Departement Zorg heeft daarop beslist om ook het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis (toekomstig AZORG) een voornemen tot erkenning te geven.
De ziekenhuizen die in aanmerking komen voor zo'n voornemen tot erkenning moeten voldoen aan een aantal criteria. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aantal zorgverstrekkingen dat ze de voorbije jaren uitgevoerd hebben. Het is de bedoeling om een goede spreiding te hebben van het zorgaanbod zodat patiënten steeds een vlotte toegang hebben tot een juiste behandeling.
Beroertecentrum AZORG
De diensten Neurologie, Interventionele Radiologie, Intensieve Zorgen, Spoedopname en Anesthesie van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis staan in voor de goede kwaliteit van onze acute beroertezorg. Het beroertecentrum zorgt voor patiënten na een beroerte, vanaf de spoedopname tot aan het ontslag. "Onze multidisciplinaire opvang, behandeling, ondersteuning en revalidatie zijn erop gericht om de overlevingskansen te verhogen. We focussen zowel op de directe impact van de trombose als op de mogelijke complicaties die zich (nadien) voordoen", heet het. "Zo is er in de ziekenhuizen steeds een multidisciplinair team (neuroloog, spoedarts, interventioneel radioloog,...) beschikbaar dat samen de wachtdiensten 24/7 voor acute stroke organiseert in de regio Aalst. Jaarlijks worden er meer dan 80 trombectomiën uitgevoerd."
“In ons ziekenhuis werken de verschillende betrokken diensten (neurologie, spoedgevallendienst, interventieradiologie, intensieve zorgen, anesthesie) intensief en gestroomlijnd samen om de beroertepatiënt zo snel mogelijk te behandelen. Jaarlijks bieden zich meer dan 1000 patiënten aan op de spoedgevallendiensten van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis wegens vermoeden beroerte. Een snelle en correcte diagnose is dan cruciaal, zeker ook voor een zo prompt mogelijke interventionele thrombectomie, zo opportuun. Time is brain.” Aldus Dr. Wim Wissaert, neuroloog A.S.Z.
Foto met Dr. Tom Dewaele en Dr. Katrien De Keukeleire, Interventionele radiologen in het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis.