PFAS - Dendermonde vraagt omwonenden van vier sites om voorzorgsmaatregelen te nemen

In Dendermonde vraagt het stadsbestuur aan de omwonenden van vier sites om voorzorgsmaatregelen in acht te nemen wegens PFAS-verontreiniging. Kinderen mogen er niet spelen en inwoners moeten gevarieerd eten, van verschillende bronnen. Het gebruik van putwater wordt afgeraden, het openbaar waterleidingnet krijgt de voorkeur. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) inventariseerde eerder al mogelijke gronden met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging.

Het gaat om bedrijven, brandweerkazernes en brandweeroefenterreinen. De resultaten van bodemonderzoek zijn onlangs overgemaakt aan Dendermonde. Daaruit blijkt dat er inderdaad ongunstige hoeveelheden giftige stoffen zijn aangetroffen. Drie oriënterende bodemonderzoeken wijzen op de aanwezigheid van PFAS op percelen gelegen aan de Zeelsebaan 86+, Molencauter, en een bedrijfsterrein gelegen Steenweg naar Wetteren 20+. Daarnaast ontving de stad ook resultaten van een ander onderzoek op een bedrijfsterrein aan de Robert Ramlotstraat 89. Ook daar is mogelijk PFAS aanwezig, al is bijkomende onderzoek nodig.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.