Een op de vier Belgische werknemers heeft een te hoge bloeddruk

Een op de vier werknemers in België kampt met een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op de werkvloer. Het aantal werknemers met hypertensie is met 37 procent gestegen ten opzichte van 2017.

Sinds 2017 worden de medische teams van IDEWE vaker geconfronteerd met hypertensie (hoge bloeddruk). In 2022 was dat bijna een kwart van de werknemers die op medische controle gingen. De toename is volgens de organisatie het sterkste sinds het begin van de coronapandemie. Hoewel er geen directe link is tussen COVID-19 en hypertensie, meent de organisatie dat veranderende omstandigheden tijdens de pandemie een rol kunnen gespeeld hebben in de stijging. Voor sommige werknemers brachten die namelijk stress en een andere levensstij l met zich mee. De cijfers zijn volgens IDEWE niet volledig representatief voor België, maar hebben volgens de dienst een "signaalfunctie".

Mannelijke werknemers hebben vaker een hogere bloeddruk dan hun vrouwelijke collega's en ook leeftijd speelt een duidelijke rol. IDEWE bemerkte dat van de 55-plussers 38 procent kampt met een te hoge bloeddruk in vergelijking met 15 procent bij de 25-34-jarigen. Daarnaast is ook gewicht een factor.

Levensstijl kan ook een belangrijke rol spelen in het risico. Te weinig fysieke activiteit, ongewone eetgewoonten en roken zijn onder andere belangrijke factoren. In een persbericht stelt IDEWE daarom dat werkgevers een plicht hebben om bij te dragen tot een oplossing voor het probleem door een gezonde werkomgeving te bevorderen. "Hypertensie of een te hoge bloeddruk is een reëel gezondheidsprobleem.Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dus van essentieel belang dat werkgevers een actievere rol spelen in het bevorderen van de gezondheid van hun werknemers", vertelt Sofie Vandenbroeck, Verantwoordelijke Kennis Informatie en Research bij IDEWE. 

De organisatie raadt werkgevers aan om ervoor te zorgen dat hun werknemers bewust zijn van de risico's van hypertensie en om bepaalde zaken in te voeren die gezonde voeding, genoeg beweging en stoppen met roken bevorderen. Daarnaast stuurt de IDEWE aan op regelmatige gezondheidscontroles.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.