Forse klim interimmers en zelfstandigen in woonzorgcentra baart zorgen

De groep zorg- en verpleegkundigen die als interimmer of zelfstandige aan de slag zijn in de rusthuizen groeit fors. Dat blijkt uit cijfers die de krant De Tijd opvroeg bij het Departement Zorg. Het is de eerste keer dat cijfers voorhanden zijn over het fenomeen.

Vandaag zijn interimmers en zelfstandigen met zo'n 2.290 voltijdsequivalenten (vte's) goed voor meer dan 7 procent van de totale groep zorg- en verpleegkundigen. Dat is meer dan een verzesvoudiging in vergelijking met vorig jaar, toen ze nog maar met 345 vte's waren.  

Omdat woonzorgcentra door de aanhoudende personeelsschaarste in de zorg hun vacatures niet in­gevuld krijgen, moeten ze almaar vaker een beroep doen op deze tijdelijke profielen. Rusthuizen betalen wel tot twee keer zoveel voor zo'n tijdelijke kracht, meldt zowel de Vlaamse zieken- en rusthuizenkoepel Zorgnet-Icuro als de koepel van private woonzorgcentra Vlozo.

De stijging van het interimwerk baart ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) ­zorgen. Crevits zegt bereid te zijn samen met de sociale partners en de federale en Vlaamse ministers van Werk - respectievelijk Pierre-Yves Dermagne (PS) en Jo Brouns (CD&V) - naar oplossingen te zoeken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.