FAGG waarschuwt voor inname van te hoge concentraties aan vitamine D

Het FAGG waarschuwt dat specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten gevaarlijk kunnen zijn bij een te hoge inname. Dat doet het federaal geneesmiddelenagentschap nadat een oudere persoon onlangs overleed omdat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen, klinkt het.

Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.

Dat gebeurde ook bij een oudere persoon, die overleed nadat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De patiënt werd apathisch. Een bloedonderzoek bevestigde hypercalciëmie (te hoog calciumgehalte in het bloed, red.) en hypervitaminose D. 

Het FAGG benadrukt dat het belangrijk is om de doseringsaanbevelingen voor geneesmiddelen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten goed op te volgen.

Het is belangrijk om de calciumspiegel en de nierfunctie van een patiënt op te volgen tijdens de behandeling met vitamine D. Dat is zeker noodzakelijk bij ouderen en bij patiënten die tegelijkertijd ook behandeld worden met hartglycosiden (tegen hartritmestoornissen) of diuretica (medicatie die uitscheiding van water door de nieren bevordert).

Wanneer er hypercalciëmie optreedt, moet de patiënt de behandeling met vitamine D stopzetten, aldus het FAGG. Symptomen van hypercalciëmie zijn anorexie, constipatie, gewichtsverlies, braken, lusteloosheid, depressie, hoofdpijn, spijsverteringskrampen, nierproblemen en hartproblemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 maart 2023

    Per tank :
    Ip TIK TOK zeggen der influencers dat veel vitaminen eten gezond is !