Erika Vlieghe sluit ontslag niet uit "als politieke communicatie zo verdergaat"

Infectiologe Erika Vlieghe overweegt te stoppen als voorzitter van het exitcomité GEES. Dat zegt ze in een interview met De Morgen. Vlieghe haalt onder meer een incident met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan als reden. "Als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, overweeg ik om ermee op te houden (..) Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek."

Erika Vlieghe is diensthoofd infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, maar staat ook aan het hoofd van de GEES, het expertencomité dat belast werd met de uitwerking van de exitstrategie na de lockdown.

In een interview met De Morgen sluit Vlieghe niet uit dat ze ontslag neemt uit die functie. Reden is een interview met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdagavond in de VTM-nieuwsstudio. Jambon suggereerde er dat Vlieghe akkoord ging om het aantal toegestane nauwe contacten op vijftien mensen te houden, zoals de Nationale Veiligheidsraad besliste, terwijl dat volgens de infectiologe niet zo was. "Dat is voor mij compleet onaanvaardbaar", zegt ze. "Ik was, net zoals de andere experts, voorstander van een kleinere bubbel, en heb dat ook meermaals gezegd tijdens de vergadering." Volgens Vlieghe heeft Jambon zich intussen bij haar verontschuldigd. "Maar als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, dan overweeg ik om ermee op te houden als vo orzitter van het exitcomité. Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek."

Vlieghe behoedt zich er ook voor dat mensen de experten associëren met de coronacrisis, "alsof wij hier plezier aan beleven". "Dat idee begint soms wel een beetje te wegen", zegt ze.

Lees ook : Erika Vlieghe neemt niet langer deel aan Nationale Veiligheidsraad

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 augustus 2020

    En geloof me vrij : Pierre Zachee was en is 1 van de bollebozen van de lichting 1978 ! Hij WEET wat hij zegt , zeg dat ik het gezegd heb !

  • Franciscus VAN TUSSENBROEK

    24 juli 2020

    Wanneer gaan we inzien dat dat deze experten eigenlijk geen expertise hebben in deze omstandigheden. Dit verklaart de opeenvolging van tegenstrijdigheden bij de maatregels. De duimzuigerij en de overvloed van publicaties in gerenommeerde medische tijdschriften zonder enige vorm van peer review. Het mondmasker-verhaal is daar een praktisch voorbeeld van. Graag zou ik eens zien dat men eens de wetenschappelijke uitleg en rationale van de mondmaskers naargelang type en gebruik eens goed doornemen en dan begrijpt de absurditeit van de huidige maatregels. Durven de 'experts' ons recht in de ogen te kijken bij hun mondmasker-theorie, zeker met al die zelfgemaakte versies die we op straat zien die te pas en te onpas worden aangeraakt met gebrek aan hygiëne.
    Dus ik kijk uit naar het einde van het tijdperk van deze experts die nog even hadden voorgesteld om bij de volgende golf het absoluut bestuur samen met ambtenaren op te eisen. Pure dictatuur op technocratische basis met mensen die niet eens expert zijn door gebrek aan ervaring in deze.

  • Pierre ZACHEE

    24 juli 2020

    Erika Vlieghe heeft haar eerste stappen in de infectiologie ZNA Stuivenberg gezet. Nu het oog van de storm. Zij weet over wat ze praat. Haar advies als briljante en pragmatische geest wordt best strikt, en zonder politieke spelletjes gevolgd anders ziet het er slecht uit.

    Prof. Dr. P. Zachee ( een oude stagemeester van haar)