"Elk net moet erkende borstkliniek hebben" (Vandenbroucke) 

Het is een verplichting dat er in elk net een erkende borstkliniek aanwezig is, dus ook in de provincie Luxemburg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) onderstreept in de Kamer.

Eerder maakte de minister bekend dat het opstellen van een behandelplan voor borstkanker en eventuele chirurgie binnenkort enkel nog terugbetaald worden als ze binnen een van de 51 erkende borstklinieken plaatsvinden. Ook worden de satellieten geschrapt en worden ze omgevormd tot geaffilieerde campussen, die enkel nog kuren en andere brede zorg kunnen aanbieden. 

De beslissing volgt op een studie van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), waaruit blijkt dat borstkankerpatiënten die niet in een erkende borstkliniek worden behandeld fors meer kans hebben om te overlijden in vergelijking met vrouwen die wél een behandeling krijgen in een erkend borstkankercentrum.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer merkten verschillende parlementsleden op dat er een probleem is met de spreiding van de borstklinieken in ons land. Zo is er in Luxemburg helemaal geen erkende borstkliniek. Maar volgens Vandenbroucke is het verpicht dat er in elk net een erkende borstkliniek aanwezig is, en dus ook in de zuidelijke provincie.

"De Luxemburgse ziekenhuizen moet met elkaar praten en hun expertisen concentreren. Op die manier zullen ze aan het minimale aantal diagnoses komen", aldus de minister. De erkenning van de ziekenhuizen is een bevoegdheid van de deelentiteiten, voegde hij er aan toe, maar die is niet gelimiteerd.

Ook rees bij een aantal Kamerleden de vraag wat er moet gebeuren met vrouwen die in behandeling zijn in een niet-erkende kliniek, waar de terugbetaling binnenkort wordt geschrapt. Dat geldt voor alle duidelijkheid voor chirurgische ingrepen en het opstellen van een behandelplan. De niet-erkende ziekenhuizen kunnen wel nog instaan voor opvolgbehandelingen zoals chemo- of radiotherapie, maar enkel in overleg met een erkende borstkliniek. 

De minister gaf aan dat een behandeling onderbreken of uitstellen geen goed idee is. "Maar indien u zich zorgen maakt, dan kan het nuttig zijn een tweede opinie te vragen wanneer u niet wordt behandeld in een erkend centrum", aldus Vandenbroucke. "Dat kan verstandig zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.