2018, het jaar van de kaas (Frank Ponsaert)

2018 wordt zonder enige twijfel de disruptieve voortzetting van een turbulent 2017. We hadden discussies over allerhande digitale gezondheidsthema’s, werden al dan niet aangenaam verrast door beslissingen en evoluties en zagen in de landen rondom ons, en iets verder, evoluties waar we in België nog niet aan toe zijn.

Het valt dan ook te verwachten dat in 2018 heel wat te gebeuren staat.

De 24 mobile health proefprojecten komen tot conclusies, maar daarna moet het beleid de langverwachte initiatieven nemen om het gebruik van apps voor te kunnen schrijven en te vergoeden. Het terugbetalingskader en de nomenclatuuraanpassingen, de grenzen van teleconsulting en telemonitoring dienen duidelijk te worden.

De geselecteerde projecten chronische zorg verdienen om een goede omkadering te krijgen en zonder enige twijfel zal duidelijk worden wat het concept Tetrys nu echt gaat betekenen voor deze projecten. Het zal ook snel duidelijk worden in hoeverre er voldoende e-ondersteuning is vanuit overheid en industrie om deze projecten optimaal te kunnen uitvoeren.

Het is akelig stil rond een zeer belangrijk project dat volgens de Europese directieve rond falsified medicines in februari 2019 moet uitgerold zijn. Het valt dus te verwachten dat tegen einde van dit jaar de traceerbaarheid van de medicijnen een feit zal zijn.

Het was hot tijdens de eerste week van 2018. Heel binnenkort heeft elke Belg elektronisch toegang tot zijn medisch dossier en kan er bovendien zelf in schrijven. Sommige media schreven zelfs elektronische toegang tot het ganse medische dossier. Het zal ietsje minder zijn. Maar dat we straks geleidelijk aan toegang krijgen tot ons medisch dossier, voor zover dat elektronisch beschikbaar is en door de betrokken artsen “gepubliceerd is om te delen” en voor zover de patiënt de geïnformeerde toestemming gegeven heeft, is een zekerheid.

2018 is ook het laatste jaar van het actieplan eGezondheid. We kunnen veronderstellen dat heel wat actiepunten uit het plan dit jaar (deels) zullen landen. De toegang voor de patiënt en mobile health zijn daar voorbeelden van. Andere aankondigingen die mogelijk volgen dit jaar zijn VIDIS (elke belg 1 centraal medicatieschema), release van de Belgische Snomed, implementatie van een geïntegreerd EPD in alle ziekenhuizen, elektronisch voorschrijven van thuisverpleging en kine en medische beeldvorming, multidisciplinaire gegevensuitwisseling, de brede uitrol van Belrai, de invoering van eAttest, eFacturatie voor alle zorgverstrekkers, de uitrol van back2work voor langdurig zieken, enz… Het jaar zal te kort zijn. En wat na 2018?

Er zijn natuurlijk ook de initiatieven die buiten de lijnen van het actieplan kleuren, maar er wel een voorsprong op nemen, zoals de vele portals en de mijn-xyz initiatieven. Zullen dit in 2018 enablers zijn om een aantal projecten te versnellen?

En alles wat niet onder de noemer van het actieplan valt. Hoe gaan we om met de artificiële intelligentie, decision support, big data, populatie management, personalised medicine, data voor clinical trials, enz… . We kunnen dat niet laten liggen tot “later”.

Er is de kritiek, soms, dikwijls, altijd, al dan niet terecht. Gisteren las ik nog op facebook: “mycarenet is weer down, ik kan niet aan de voorschriften”. Dit geeft aan dat het zowel nodig is om te werken aan een betere beschikbaarheid van het eGezondheid-ecosysteem als aan de opleiding van de zorgverstrekkers. Toe te voegen aan het lijstje voor 2018.

We overgieten dit alles met een sausje van GDPR, waar alle actoren die bovenstaande trachten te realiseren, toch met de allergrootste prioriteit hun compliancy moeten garanderen.

Maar er is nog zoveel meer. Zo zal de discussie rond de online apotheek ook moeten landen. Het feit dat Colruyt een internet apotheek kocht, deed menig farmaceutisch potje overkoken. Wordt Colruyt in 2018 een apotheek waar we ook wel 100gr kaas kunnen kopen?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.