Bvas neemt voorzittershamer Mdeon over

Mdeon, het deontologisch gezondheidsplatform dat inmiddels uit 29 verengingen bestaat, publiceert vandaag zijn jaarverslag. Enkele highlights van het platform dat nu wordt voorgezeten door Bvas en sinds kort ook enkele ziekenhuiskoepels als lid mocht verwelkomen.

Mdeon wil op een proactieve wijze een kwaliteitsvol kader creëren voor informatie over en promotie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Elk jaar publiceert het een gedetailleerd activiteitenverslag over  de visumprocedure. Enkele highlights:

  • In 2022 werden in totaal 3.758 visumaanvragen behandeld. Dat vertegenwoordigt gemiddeld 14,9 dossiers per werkdag. 82% van de ingediende visumaanvragen heeft een visum verkregen, een percentage dat zelfs stijgt tot 94,6% goedkeuringen na herindiening van de geweigerde dossiers.
  • De gastvrijheid aangeboden aan de gezondheidszorgbeoefenaars opgenomen in de in 2022 goedgekeurde visumaanvragen bedraagt 47.472.325 euro.
  • 82% van de 27.155 deelnames die het voorwerp uitmaakten van een visumaanvraag heeft betrekking op artsen-specialisten, gevolgd door huisartsen die 7,4% van de deelnames vertegenwoordigen.
  • Op de 529 ondernemingen die in 2022 visumaanvragen hebben ingediend, zijn er 199 buiten België gevestigd. Ze vertegenwoordigen 23% van de visumaanvragen.
  • 89% van de wetenschappelijke bijeenkomsten die in 2022 betrokken waren bij een visumaanvraag  uitgemaakt, vond plaats binnen Europa, waarvan 19,7% in België en 15,5% in Frankrijk.

Het voorzitterschap is onderhevig aan een beurtrol. Nu wordt Bvas voorzitter van Mdeon (dr. Vincent Lamy). Bvas zal worden bijgestaan door de eerste ondervoorzitter Sigurd Vandendriessche (Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, en de organisatie van de industrie van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten, AUVB, met Marc Gryseels als tweede ondervoorzitter. Voor het eerst sinds de oprichting van Mdeon hebben ook enkele ziekenhuiskoepels zich aangesloten als lid. Samen met de beroepsbeoefenaars uit de gezondheidssector en de industrie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, verenigt Mdeon zo de belangrijkste actoren uit de gezondheidssector.

Mdeon publiceert jaarlijks eveneens een activiteitenverslag in de context van de Sunshine Act. Deze jaarverslagen zijn hier terug te vinden. De gegevens van 2022 zullen raadpleegbaar zijn in het transparantieregister vanaf eind juni 2023.  

De 29 aangesloten verenigingen vertegenwoordigen artsen, apothekers, dierenartsen, tandartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, paramedici, ziekenhuistechnici, groothandelaars-verdelers, ziekenhuizen en de farmaceutische industrie en de industrie van medische hulpmiddelen en dentaaltechnische bedrijven. .

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.