Ziekenhuizen gewonnen voor coronapas bij bezoek

Wie een bezoek wil brengen aan een ziekenhuis of woonzorgcentrum, zou dat alleen mogen met een coronapas, vragen de Vlaamse zorgkoepels Zorgnet-Icuro en Vlozo. De coronapas zou in de ziekenhuizen op dezelfde manier gebruikt kunnen worden als bij een reis, evenementen of - vanaf 1 oktober - in de Brusselse horeca.

"We vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden", aldus Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) in De Morgen.

De coronapas zou in de ziekenhuizen op dezelfde manier gebruikt kunnen worden als bij een reis, evenementen of - vanaf 1 oktober - in de Brusselse horeca. "Zo bouwen we extra veiligheid in", aldus de ceo van Zorgnet-Icuro Margot Cloet. Ze dringt erop aan dat de overheid die pas verplicht. Ook rusthuiskoepel Vlozo (Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk) wil van bezoekers een coronacertificaat kunnen eisen.

Op dit moment vechten vier woonzorgcentra in Vlaanderen tegen een uitbraak. "De doeltreffendheid van de vaccins neemt af naarmate mensen ouder worden", zegt Vlozo-topman Johan Staes. "We moeten er alles aan doen om hen te beschermen."

Tegen de achtergrond spelen ook mogelijke juridische geschillen als men het bezoekrecht blijft inperken maar intussen wel sommige maatregelen versoepelt. Dat bleek al eerder in het voorjaar toen familieleden naar de rechtbank trokken wegens de sterk verminderde toegankelijkheid van woonzorgcentra.

Ook het Vlaams Patiëntenplatform liet trouwens eerder al weten voorstander te zijn van de pas, alleen al om de sterk verschillende bezoekregelingen per ziekenhuis te uniformiseren. "Sommige ziekenhuizen laten nog altijd geen bezoek toe, terwijl andere soepeler zijn", aldus Ilse Weeghmans.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft de Taskforce Zorg, waarin de koepels zetelen, om advies gevraagd. Al zeker tot dan houdt hij de boot af. Vreemd is dat. Vorig jaar in augustus hield hij immers al eens een dergelijke evaluatie. Nu lijkt het erop dat hij de feiten achternaholt.

> Beke laat bezoekregelingen evalueren

> "Toegang bezoekers niet simpelweg verbieden"

> WZC haalt het in conflict bezoekrecht
 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.