Zes op de tien huisartsen zien teleconsulteren zeker zitten

Interessant voor de politiek: uw standpunt over de verankering van de teleconsultaties na covid-19. Patiënten zijn er al grotendeels vertrouwd mee en de Vlaamse huisartsen stappen daar in meerderheid in mee (zes op de tien), al uit een kwart zich toch als tegenstander en spreekt een op de zeven zich niet uit. Langs Franstalige kant ligt de tegenstand iets lager met goed 22%.

We kunnen besluiten dat ook u dus de teleconsultatieknop massaal omgedraaid door de crisis. Of: hoe we van elke crisis toch weer een opportuniteit kunnen maken. Zoals al aangegeven in het hoofdstuk ‘communicatie’ stappen de patiënten massaal mee met deze omwenteling.

Reinier Hueting meldt dat het ASGB/Kartel snel wou dat de teleconsultatie ook na de crisis bleef bestaan, zowel voor huisartsen als specialisten. “De modaliteiten hiervoor worden besproken in een Riziv-werkgroep.”

Dat de software tijdens de eerste golf niet klaar was om intelligent ‘vuile’ pathologie te scheiden van ‘propere’ zorgvragen  voor online afspraakbeheer, beseft Jos Vanhoof (Vas) maar al te goed. “MS teams, zoom, GoTo , teleconsulten en beeldbellen werden prematuur in het zorgveld gedropt”, meent hij. Consolidatie van de door arts en patiënt gedragen teleconsulten in de dagdagelijkse praktijkvoering moet nu wel het doel zijn.

Lees ook:
U mag puin patiëntencommunicatie ruimen
Vooral onduidelijke richtlijnen bemoeilijken uw werk
8 op de 10 huisartsen betreuren hun ondervertegenwoordiging 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.