Vlaams Artsensyndicaat vraagt strenge aanpak van zinloos geweld op spoedafdeling ZNA

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) reageert geschokt op de beelden van het fysiek geweld tegen een verpleegkundige op de spoedafdeling van ZNA Jan Palfijn in Merksem. Het wordt tijd dat er zware, effectieve celstraffen worden uitgesproken voor fysieke agressie tegen hulpverleners.

Een spoedverpleegkundige die afgelopen nacht het slachtoffer werd van brute fysieke agressie is voor minstens tien dagen werkongeschikt. De dader was niet aan zijn proefstuk toe, hij was al eerder gekend voor incidenten met geweld. De MUG van ZNA Jan Palfijn was door het incident lange tijd niet inzetbaar. Het Vlaams Artsensyndicaat veroordeelt ten strengste elk geval van agressie tegen hulpverleners en eist dat de dader zwaar gestraft wordt.

"Samen met de Bvas pleit het Vlaams Artsensyndicaat al geruime tijd voor een zerotolerance beleid voor elke vorm van fysiek, psychisch of seksueel geweld tegen zorgverleners. Het Vas ondersteunde de voorbije jaren campagnes om de bevolking te sensibiliseren voor meer respect ten aanzien van hulpverleners en werkte mee aan een veiligheidsbrochure voor artsen. Op aandringen van Bvas kwam een overleg tussen parket en hulpverlening tot stand, met gedeeld beroepsgeheim", brengt Vas-voorzitter Marc Moens in herinnering.

"Maar deze initiatieven volstaan niet. Geweld tegen hulpverleners komt steeds meer voor. Bovenop de vaak ernstige fysieke gevolgen kan agressie ook leiden tot burn-out en stress- en angstaanvallen. Het VAS dringt aan op een lik-op-stuk beleid met zware effectieve celstraffen voor daders van gewelddelicten tegen hulpverleners."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.