Vaccinerende apotheker omstreden op twitter

Vorig week berichtte Medi-Sfeer over een Frans project, waarbij men nagaat of griepvaccinatie door de apotheker haalbaar en nuttig kan zijn. Uitgangspunt voor een vurige discussie op twitter.

Aan de kant van de artsen betoogde iemand dat apothekers uit winstbejag knabbelen aan het takenpakket van de huisarts. De vraag rees ook of patiënten die niet naar de huisarts gaan en toch belangstelling hebben voor het griepvaccin wel een relevante groep vormen: de moeite waard om zo’n initiatief op zetten? Niemand bleek hier cijfers over te hebben. Te midden van het protest spraken sommigen zich toch uit in het voordeel van taakverdeling en collegiale samenwerking.

De apothekers weerlegden dat de groep die in de apotheek gevaccineerd wordt nu net niet samenvalt met de groep bij de huisarts gevaccineerd wordt, wat inderdaad de kerngedachte van het Franse initiatief is. Men wijst erop dat vaccinatie door de apotheker in het buitenland al bestaat, en dat geen enkele studie concludeert dat het een zinloos initiatief zou zijn.

Bedarende taal klonk er bij griepcommissaris Marc Van Ranst. Hij meldde dat we over een paar jaar tegen griep zullen vaccineren met een pleister, die de patiënt zelf kan aanbrengen. Intussen blijft natuurlijk de vraag bestaan hoe we de doelgroep zo goed mogelijk bereiken. Bovendien is taakverdeling tussen huisarts en andere zorgberoepen een onderwerp dat tot buiten het domein van de griepvaccinatie reikt.

 

 

> Bekijk hier alle tweets van dit debat. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.