Griepvaccinatie: het spuitje in handen van de apotheker?

In Frankrijk test men momenteel de mogelijkheid uit om griepvaccinatie te laten toedienen door de apotheker. Een voorschrift is niet nodig. Het doelpubliek bestaat uit volwassen personen, met uitzondering van zwangere vrouwen en personen met een verzwakte immuniteit. Artsen en apothekers hebben ieder een eigen kijk op het proefproject.

Het project ging vorige herfst van start in Auvergne-Rhône-Alpen en Nouvelle-Aquitaine. Het zal drie jaar duren. De 3.000 deelnemende apothekers mogen in hun apotheek personen met een verhoogd risico voor seizoengriep vaccineren. Doelstelling is het bereiken van een betere vaccinatiegraad. De overheid anticipeert op mogelijk protest vanuit andere beroepsgroepen: men wil expliciet andere niches bereiken dan die welke nu al gevaccineerd worden door artsen en verpleegkundigen (die sinds 2008 in Frankrijk mogen vaccineren zonder voorschrift).

De Franse pers kwam enkele dagen geleden met cijfers naar buiten: er zijn in de apotheek al 156.000 vaccins toegediend. Voor de Franse Orde van apothekers is het project een succes.

Anders klinkt het in artsenkringen. Het syndicaat MG France maant aan tot voorzichtigheid: men moet op volledige cijfers wachten om te concluderen dat de vaccinatiecouverture er werkelijk hoger bij wordt.

En MG France betwist dat vaccinatie door de apotheker besparingen kan opleveren: “Huisartsen geven het griepvaccin tijdens een regulier follow-upconsult. Daarbij zijn er dus geen extra kosten, terwijl de apothekers gehonoreerd worden voor de vaccinatie.” Daarnaast kaart het syndicaat het probleem van de feedback aan: de huisarts wordt niet systematisch geïnformeerd over de vaccinatie van zijn patiënten door de apotheker of de verpleegkundige.

MG France herhaalt nog eens zijn voorstel om een voorraad vaccins bij de huisarts te plaatsen. Op die manier kan men zonder extra onkosten de vaccinatiegraad bij risicopersonen verhogen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.