Superfraude sociale zekerheid: link met georganiseerde misdaad?

We gaven u een overzicht van de boetes waarvoor gezondheidswerkers dit jaar werden veroordeeld na onderzoek van de inspectie (DGEC). Opmerkelijk is een geval van een chirurg waarmee zo'n hoog bedrag gemoeid is dat men een link zou vermoeden met de georganiseerde misdaad.

Een Kameroenees-Frans-Italiaanse chirurg bakte het inderdaad wel zeer bruin bij het misbruik van de sociale zekerheid en zag de bui op voorhand hangen: vraag is of de fikse boete die hem te beurt valt, ooit betaald zal worden.

De man stuurde overigens zijn kat naar de rechtbank. Het gaat om een Kameroener, sinds 2012 actief in Brussel, die zijn artsendiploma haalde in Frankrijk en zijn chirurgenopleiding voltooide in Italië. Hij presteerde het om voor zomaar eventjes 724.429,64 euro buiten de lijntjes te kleuren. De inspectie eist dat bedrag terug, aangevuld met een boete van 150% of 1.086.644,46 euro op de verschuldigde som.

Conclusie: de rechtbank schaart zich achter deze vraag, al is het onzeker of de man intussen niet met de noorderzon is verdwenen. Het systematische misbruik en de wijze waarop doen denken aan een link met de georganiseerde misdaad.

> Lees ook: deze boetes deelde de inspectie dit jaar al uit

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.