Deze boetes deelde inspectie dit jaar uit

Het Riziv (Dienst Geneeskundige Inspectie en Controle) zette de uitspraken van de Kamer van Eerste Aanleg en de Kamer van Beroep van 2019 onlangs op een rijtje. Zowel een verpleegkundige, een radioloog, een chirurg als een gynaecoloog liepen boetes op.

Een eerste geval betreft een verpleegkundige die voor in totaal 88.910,04 euro bedragen aanrekende, volgens de DGEC te hoog of voor niet-geleverde prestaties. De beschuldigde

vraagt om een milde voorwaardelijke administratieve geldboete met het argument dat ze er alles zal aan doen om niet meer in herhaling te vallen. Inmiddels heeft ze ook al 40.000 euro terugbetaald. Voor het saldo stelt zij termijnen voor (waarmee de inspectie akkoord gaat).

“Het is juist dat er de verzachtende omstandigheden zijn(…)”, luidt het. “Maar deze verzachtende omstandigheden worden gecompenseerd door de kwalijke omstandigheid dat er al antecedenten waren met een sanctie op 6 juni 2014, terwijl de recente inbreuken herbegonnen amper 6 maanden nadien en er op relatief korte termijn voor liefst 62.659 euro werd gefraudeerd. Er kan dan ook geen sprake meer zijn van enige mildheid, zodat de gevorderde administratieve geldboete volkomen gerechtvaardigd is.”

De DGEC toont zich wel mild waar de beschuldigde vraagt om te mogen afkorten a rato van 2.500 euro per maand.

Conclusie: de vorderingen zijn ontvankeijk en gegrond, de verpleegkundige moet het Riziv88.910,04 euro terugbetalen (onder aftrek van een reeds betaald bedrag van 40.000 euro), zodat een saldo van 48.910,04 euro overblijft. Daarnaast moet een administratieve geldboete worden betaald van 93.989,88 euro + 26.250,12 euro, waarvan de helft (13.125,06) effectief en de helft (13.125,06 euro) met uitstel gedurende drie jaar.

Radioloog: niet-conform

Ook een radioloog werd dit jaar op het matje geroepen. Hij verweerde zich met het argument dat hij zich helemaal niet bezondigd had aan het aanrekenen van niet-uitgevoerde prestaties, wel dat het ging om niet-conforme prestaties (eerder een technische vergissing). “Dat neemt echter niet weg dat voor dit type inbreuk een administratieve geldboete van 5% tot 150% van de waarde van de terugbetaling kan worden opgelegd naast de effectieve terugbetaling van de ten onrechte aangerekende prestaties”, waarschuwt de inspectie.

Conclusie: een veroordeling. De radioloog moet 45.811,06 euro terugbetalen. Een bedrag dat hij overigens eerder al volledig vrijwillig terugstortte, dus is hij niets meer verschuldigd op dat vlak. Wel krijgt de radioloog er een boete bovenop van 100% van de waarde van de terugbetaling (45.811,06 euro), waarvan 50% effectief (22.905,53 euro) + 50% met uitstel gedurende een periode van drie jaar.

Creatief met colposcopieën

Tot slot passeert ook een gynaecoloog de revue. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij overbodige verstrekkingen aanrekende (nomenclatuurnummer 431955-431966, microscopische colposcopie K 10, van 1 juni 2008 tot 29 mei 2009, en dat 585 maal. “Meer bepaald werden:

- 450 colposcopieën ten laste gelegd die gebeurden samen met een uitstijkje, en dit zonder het resultaat van het uitstrijkje af te wachten; en 135 colposcopieën die gebeurden zonder dat er in de voorafgaande periode van vier weken een uitstrijkje werd genomen.”

Conclusie: 6.882,72 euro wordt teruggevorderd, plus een administratieve geldboete van 1.375,00 euro, vermeerderd met de intresten. De Kamer van Beroep bevestigt de beslissing van de Kamer van Eerste Aanleg die de vraag van de inspectie volledig had gevolgd.

> Lees ook: link met georganiseerde misdaad?

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.