Nederland laat België ver achter zich in beperking antibiotica

Nederland staat in Europa aan de kop met relatief het kleinste aantal antibiotica-voorschriften, meldt het Europees Epidemiologisch Agentschap ECDC. België blijft een zwak broertje. Het verbruik daalde trouwens al jaren niet meer in Europa. Leider qua consumptie is Griekenland.

Onoordeelkundig gebruik van antibiotica is een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan ​​en de verspreiding van resistente pathogenen, daarmee vertellen we niets nieuws. Maar toch lijkt dat niet door te dringen. Zowel de WHO als de EU-Commissie hebben daarom onlangs actieplannen tegen de ontwikkeling van resistente bacteriën gelanceerd. In wezen streven deze plannen naar het meest economische en gerichte gebruik van anti-infectiemiddelen. Dat er nog veel te doen is laten de grote verschillen in gebruik van antibiotica in de diverse Europese landen, werd opnieuw aangetoond zin een recent rapport van het "Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding" (ECDC).

België kneusje

De "European Surveillance of Antimicrobial Consumption Network" (ESAC-Net) vergeleken in het rapport het gebruik van anti-infectimiddelen in 30 Europese landen. Na analyse van de voorschriften van de gevestigde artsen (eerstelijns gezondheidszorg) en in ziekenhuizen blijkt het Europese gemiddelde te liggen op 21,9 DDD / 1.000 inwoners. I

In twee op de drie landen is het gebruik van breedspectrumantibiotica aanzienlijk toegenomen. Uit het Europese rapport komt Nederland naar voren als best scorend met  (10,6 DDD / 1000). Veel minder goed zijn de cijfers voor antibioticagebruik in Italië (27,8), België (28,4), Frankrijk (29,0), Roemenië (31,2) en Griekenland (35,1).

Cijfers over de regio's werden niet vrijgegeven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.