“Te veel geneesmiddelen weer ingeleverd: remgeld 1 à 2 euro nodig” (Jan Plas)

Apotheker Jan Plas klaagt op twitter aan dat sommige medicatie zonder nadenken wordt voorgeschreven. Er ontbreekt een rem in de keten 'veel voorschrijvende arts', 'niet-kritische apotheker' en 'gemakzuchtige patiënt': een klein remgeld dus.

De patiënt moet soms worden afgeremd. Letterlijk, door een klein remgeld. “In plaats van steeds gratis medicatie te krijgen voor diabetes met een gewoon voorschriftje, zou het misschien helpen als de patiënt 1 of 2 euro betaalt”, luidt het pleidooi van Jan Plas.

MAF-patiënt

“Patiënten hebben nu de indruk dat het allemaal gratis is terwijl in werkelijkheid het Riziv betaalt. Als een persoon voor andere medicatie in een MAF-statuut (maximumfactuur) geraakte, krijgt hij op een bepaald moment alle medicatie bij wijze van spreken gratis, tenzij het voorschrift dat tot een bepaalde soort medicatie beperkt.  Misschien moeten we er ook aan denken om de patiënt in dat MAF-statuut toch een klein bedrag van 1 of 2 euro te laten betalen voor een geneesmiddel”, stelt de apotheker voor. “Je kunt toch niet zeggen dat een remgeld van 0 euro afremt?! Wat is nu 1 of 2 euro per maand?

Artsen en apothekers te nonchalant?

De apotheker roept niet enkel de patiënt tot de orde: “Op het einde van de maand zeggen sommige artsen blijkbaar: we schrijven maar voor het is toch gratis. Idem dito voor sommige   apothekers die maar laten voorschrijven. En als er dan een medicatieswitch gebeurt in de loop van het jaar, worden alle voorgeschreven geneesmiddelen terug ingeleverd. Die vervallen medicatie is dan goed voor de vuilnisbak want we kennen de bewaring niet. We zullen ze ook wel terugnemen maar niet om weer in het systeem te brengen. Elke doos heeft immers zijn UBC of unieke bewaarcode, net zoals een alternatief systeem, dat niet toelaat dat daarmee ‘gefraudeerd’ kan worden als dat al het geval zou zijn.”

“Soms zie ik patiënten voor het laatst in oktober-november om ze nadien pas terug in de apotheek op te merkene in april, omdat ze een voorraadje opgeslagen hadden. Die artsen houden ook niet bij wat de collega’s allemaal hebben voorgeschreven.”

Insulinepen

“Nog een voorbeeld is dat van de insulinepen. Vroeger kenden we één pen met een patroon erin, en werd er maar eentje gebruikt. Nu heb je kant-en-klaarpennen: eentje voor in de auto, eentje voor kantoor, eentje thuis in de koelkast… Je kunt er dus veel naast elkaar gebruiken wat kan leiden tot misbruik. Patiënten gaan zoals bekend ook wel medisch shoppen en halen zo allerhande medicatie op in heel België. Je kunt dat melden aan de inspecteurs, maar feedback hierover of dit opgevolgd wordt, krijg je niet”, stipt Jan Plas tot slot aan.

> Lees ook: lieven-zwaenepoel-nbsp-ldquo-kwaliteit-garanderen-bodemremgeld-moet-kunnen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.