Mazelenuitbraak in Limburg: "Kinderen van zes tot twaalf maanden zijn risicogroep"

In Limburg zijn op verschillende plekken mazelen uitgebroken. Volgens VRT NWS en het Belang van Limburg gaat het om 24 nieuwe gevallen in drie weken tijd. Hoewel er nog geen reden is tot paniek, slaan het Departement Zorg en het Vrij CLB Limburg de handen in elkaar door schoolklassen met een lage vaccinatiegraad uit te nodigen om zich alsnog te laten inenten.

"Het gaat op dit moment om kleine clusters in familiale context", stelt Bea Meertens, directeur gezondheid van Vrij CLB Limburg, gerust. "Wij registreren jaarlijks de vaccinatiegraad op verschillende scholen. In klassen waar die lager ligt dan 70 procent, gaan we de kinderen en ook hun ouders uitnodigen om zich alsnog te laten vaccineren. Mensen die zich in de jaren 1970 lieten inenten, hebben niet altijd een tweede prik gekregen, waardoor ook zij nu uitgenodigd worden voor een tweede dosis."

Niet alleen in Limburg, maar ook in andere regio's in Vlaanderen ligt de vaccinatiegraad niet altijd even hoog. Ook elders kunnen zich dus nog uitbraken voordoen. "Sommige mensen zijn tegen vaccinaties an sich, bijvoorbeeld vanwege fake news of omdat hun geloofsovertuiging het niet toestaat. Bij anderen heerst er dan weer vaccinatiemoeheid sinds de coronacrisis, of een algemeen wantrouwen ten opzichte van de overheid", legt Meertens uit.

Besmettelijker dan corona

Het probleem is dat er op dit moment geen behandeling bestaat tegen mazelen. Je kan enkel op een natuurlijke manier uitzieken en je symptomen laten behandelen. Nochtans is de ziekte geen lieverdje. De meeste besmette personen komen er vanaf met koorts en huiduitslag, maar in ergere gevallen kunnen mazelen leiden tot keel-, oor-, long- en hersenontstekingen. "Als kinderen heel erg ziek worden, kan je alleen de symptomen behandelen en de vitale functies ondersteunen in de hoop dat het kind het virus kan overwinnen", zegt Meertens. Bovendien is de ziekte bijzonder besmettelijk. "Besmettelijker dan het coronavirus", bevestigt de directeur.

Vooral zeer jonge kinderen vormen daarbij een risicogroep. Baby's tot zes maanden oud kunnen nog genieten van de immuniteit van hun moeder, maar kindjes die tussen de zes en twaalf maanden oud zijn kunnen dat niet. Zij kunnen echter ook nog niet gevaccineerd worden, wat hen extra kwetsbaar maakt. De boodschap is daarom duidelijk: "laat je vaccineren", aldus Meertens. "Er is een veilig vaccin. Door je te laten inenten, bescherm je mee je eigen omgeving."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.