Professor maag-darmziekten Severine Vermeire wordt de nieuwe rector van de KU Leuven. Vermeire haalde het met 51,9 procent van vicerector Tine Baelmans, die 46,9 procent achter zich kreeg.
In absolute cijfers strandde Vermeire op 1.088 gewogen stemmen. Baelmans klokte af op 984 gewogen stemmen. Er waren 25 gewogen blanco stemmen (1,2 procent). "Ik wist dat de kloof gedicht zou worden, de vraag was alleen met hoeveel stemmen", stelde Vermeire na de bekendmaking van de resultaten. "Met 5 procentpunt verschil in aantal stemmen heb ik wel een duidelijk mandaat gekregen van de medewerkers van KU Leuven."
Vermeire wordt de eerste vrouwelijke rector sinds het bestaan van de universiteit, net in het feestjaar rond haar 600e verjaardag. De professor is ook de eerste rector sinds Mark Waer die uit de groep Biomedische Wetenschappen komt. Waer stond van 2009 tot 2013 aan het hoofd van de Leuvense universiteit.
"Dit betekent heel veel voor mij", zegt Vermeire. "Het is belangrijk dat de universiteit in de maatschappij staat, en de maatschappij vandaag is kleurrijk en divers. Wanneer je bestuur bestaat uit vooral blanke mannen, kan je dat niet uitstralen. Voldoende vrouwen en mensen met andere culturele achtergronden, zijn nodig in een bestuur."
Vermeire presenteerde zich als "frisse wind" en "kandidaat van de basis" tijdens de campagne. De professor heeft het ook over een "vernieuwende stijl van leiderschap" en "minder controle". "We moeten meer vertrouwen geven aan onze mensen", zei ze. "Dat is de stijl die ik naar buiten wil brengen. We zijn de laatste jaren doorgeslagen in het aantal vergaderingen, raden en nota's schrijven: mensen kreunen onder het werk. Dat zal ik prioritair aanpakken. Na drie à zes maanden mag men me hierop aanspreken."
Vermeire was na de eerste stemronde vorige week ook al de koploper. Toen kwam ze met 44,5 procent van de stemmen al erg dicht bij de vereiste absolute meerderheid. Tine Baelmans volgde op ruime afstand met 27,5 procent.
De derde kandidaat-rector, Peter Lievens, had nadat hij afgevallen was vorige week opgeroepen om op Baelmans te stemmen. Ondanks een remonte kon Baelmans de kloof dus niet dichten. Ook in 2013 deed Baelmans overigens een gooi naar het rectorschap: toen strandde ze in de eerste ronde. Rik Torfs werd toen uiteindelijk rector.
Baelmans wist naar eigen zeggen dat het moeilijk zou worden om het verschil tussen haar en Vermeire nog bij te benen, maar is blij met hoe de campagne en het resultaat gelopen is. "Ik ben tevreden met het aantal stemmen dat na de eerste ronde nog aan mij is gegeven", vertelt ze in een eerste reactie. "Ik ben een tikkeltje teleurgesteld, maar ook een gelukkige professor: ik ga nu weer naar mijn lessen en mijn onderzoek. Ik zie geen rol meer voor mezelf in het beleid."
Over het allocatiemodel -het systeem van interne financiering van de faculteiten- stelde Baelmans nog dat "het niet van één rector afhankelijk mag zijn". "Het moet goed doorgepraat worden, het debat moet nog gevoerd worden." De aanpassing van het allocatiemodel was één van Vermeires speerpunten deze campagne.
Het mandaat van rector start op 1 augustus. Vanaf vandaag/dinsdag heeft Vermeire 45 dagen om haar ploeg van vicerectoren samen te stellen. "Op dit moment heb ik een wit papier, daar staat geen enkele naam op", verzekert ze. "Ik ga een brede consultatieronde houden over de hele universiteit heen, om met een gedragen team te verzamelen."
Huidig rector Luc Sels kon zich niet meer verkiesbaar stellen, omdat hij al het maximum van twee termijnen van vier jaar heeft uitgedaan.