Huisartsenposten weldra in faling?

Na de publicatie van een persbericht van Bvas, waarin wordt geprotesteerd tegen de huidige financieringswijze van van wachtposten, getuigden enkele wachtpostmanagers vanuit het veld. De situatie is om zijn minst 'niet bemoedigend'. Sommige (Franstalige) wachtposten hebben bijvoorbeeld nog maar 280 euro in kas.

Bvas hekelt het armzalige budget voor personeel en vervoer. De capaciteit voor patiëntenopvang wordt bedreigd. Ook de functionele samenwerkingsverbanden, die het syndicaat ziet als een verkapte bersparingsmaatregel, krijgt ervan langs. GBO (Kartel) had eerder ook al alarm geslagen.

Enkele getuigenissen van Franstalige artsen. Dr. Yvonne Bronckart, voorzitter van GLAMO (Luik): "De indexering volstaat niet: de salarissen worden met ongeveer 12% geïndexeerd. Sommige budgetten zitten vast en worden niet verhoogd. Denk aan de boekhouder, het sociaal secretariaat, de lasten.... We hebben nu slechts recht op één receptioniste. Ruim onvoldoende om patiënten en oproepen te ontvangen. Als zich een echte ernstige noodsituatie voordoet, wie is er dan verantwoordelijk bij afwezigheid? We hebben niet langer de middelen voor kwaliteitsmedicijnen. De kring moet geld injecteren om de wachtpost te redden. Geld dus uit de zakken van de artsen voor een dienst aan de bevolking."

Dr. Guy Delrée, voorzitter van de Federatie van Huisartsenverenigingen van het Waalse Gewest (FAGW), fulmineert: "Het is een echt schandaal, en ik weeg mijn woorden."

"We hebben de door het Riziv opgelegde overeenkomst pas laat ontvangen en er is geen discussiemogelijkheid. De indexering is niet alleen ontoereikend, maar ze gaat ook uit van het bedrag van 2022 dat op zich al te laag lag. Dat strookt niet met de prognose van het Planbureau voor 2023."

Om de situatie te beschrijven legt hij uit dat sommige wachtposten in de regio slechts 280 euro in kas hebben. "Hoe gaan ze de salarissen betalen? We worden gedwongen om een akkoord te tekenen dat ertoe zal leiden dat we niet meer betalen. De posten worden gedwongen om geld te vinden op andere overheidsniveaus, ook al is deze financiering een federale verantwoordelijkheid. Meer nog: slechts een paar weken geleden ontvingen de wachtposten hun rekeningafsluiting voor 2020 van het Riziv. Veel reeds gemaakte kosten worden zonder discussie geweigerd! Soms bedragen de geweigerde sommen 15% van de begroting!"

Intussen zijn de posten in 2021 en 2022 op dezelfde wijze blijven functioneren. "Dit is machtsmisbruik, waarbij het Riziv zijn eigen regels interpreteert," luidt het nog. Hij betreurt het dat de betrekkingen met het Riziv al vele jaren aanzienlijk zijn verslechterd. "We worden misbruikt," concludeert hij.

Riziv weigert dekking

In de wachtpost FAGC (Charleroi) worden de zorgen van Bvas en de GBO gedeeld. "Het is nieuws. Het bestuur van de wachtdienst regio Charleroi (SGMG) ging in op het Riziv-verzoek om zijn budget voor de financiering van de weekdienst uit te leggen", aldus Dr. Patrick Jadoulle, voorzitter. Gianni Maraschiello, administratief directeur van de SGMG: "Over bepaalde punten in het antwoord op het Riziv-verzoek wordt nog onderhandeld en daarom onthoud ik me hier van commentaar."

Puur qua financiering meent hij dat de FAGC-kring en dus de SGMG er niet het slechtst aan toe zijn. De weigering van het Riziv om uitgaven van de voorgaande jaren te dekken, was nog enigszins acceptabel. Maar hij erkent dat de wachtdienst van de regio Charleroi de aankoop van nuttige geneesmiddelen in de wachtposten en een deel van de kleine apparatuur in vier wachtposten zelf moet zien te financieren.

Hij dringt ook aan op de invoering van een gestandaardiseerd oproepsysteem in het land, met een effectieve restrictieve sortering via 1733. "Dat ook bemoeilijkt de financiering en het voorkomt onnodige uitgaven voor patiënten van wie de reden voor een consultatie een bezoek aan onze wachtposten niet rechtvaardigt." 

> Infocampagne tegen schok patiënten bij schaalvergroting wachtpost Hasselt

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.