Huisarts herstelt huisbezoek in ere en gaat verder vooral digitaal

De Nederlandse huisarts Lianne Verbeek van Buuren (35) is een zo goed als praktijkloze huisarts. Mobiel en digitaal werken is haar motto. 's Ochtends werkt ze met haar laptop zoveel mogelijk cases af digitaal of via beeldbellen, nadien trekt ze op pad naar haar patiënten.

In haar Volvo rijdt ze dagelijks door de Groningse nieuwbouwwijk Meerstad, meldt NRC Handelsblad. Al haar benodigdheden liggen in haar kofferbak. Bijna alle klachten kan ze ter plaatse – op huisbezoek- behandelen, getuigt ze. Uitzonderingen zoals een gynaecologisch onderzoek of een iets meer ingrijpende prestatie moet ze wel nog verrichten in de praktijk van haar huisarts-man.

Sinds ze zo werkt (begin dit jaar) kon ze al een praktijk opbouwen van ongeveer 450 patiënten. Ze ging daarvoor wel strategisch te werk want ze voelde dat er een gat in de markt was: de nieuwbouwwijk Meerstad ligt net iets te ver van centrum Groningen om door de al bestaande huisartsenpraktijken vlot bediend te worden.

En Lianne gaf de nodige ruchtbaarheid aan haar initiatief door in Meerstad foldertjes te posten over haar mobiele praktijk. Dat, gecombineerd met communicatie op sociale media, deed haar praktijk groeien als kool.

Comfortabel voor patiënt

Niet dat ze hiermee al in de buurt komt van de doorgaans 2.000 patiënten die Nederlandse huisartsen tellen, maar er zit zeker nog heel wat groei in haar werkmodel, denkt ze. Voor de patiënt is het immers een stuk comfortabeler om thuis meteen behandeld te worden in plaats van vaak veel tijd te verliezen naar en in de wachtkamer.

Het helpt natuurlijk dat in Nederland digitale consultaties een stuk laagdrempeliger zijn dan in België. Zelf vindt ze dat ze nu een stuk efficiënter werkt en door vaak bij patiënten thuis te komen, ook onverklaarbare klachten doorgaans beter kan plaatsen. “Voor een stukje breng ik de huisartsenzorg van vroeger terug. Dat de huisarts zijn patiënten zo uitgebreid leert kennen en langskomt voor thuisbezoeken aan het hele gezin, dat kennen we eigenlijk niet meer”, besluit ze in NRC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.