Grondwettelijk Hof zet licht op groen voor Franstalig toelatingsexamen

Na de Raad van State verwerpt nu ook het Grondwettelijk Hof de vraag tot schorsing (en vernietiging) van het decreet voor een Franstalig toelatingsexamen. Die vraag kwam van studenten geneeskunde die zich benadeeld voelden.

Daarmee is een laatste hindernis overwonnen voor het decreet dat het toelatingsexamen geneeskunde en tandheelkunde bepaalt in de Franstalige Gemeenschap. Daaraan ging tot nu toe heel wat gehakketak vooraf.

Als laatste strijdpunt voerden studenten geneeskunde en tandheelkunde een vorm van discriminatie aan, volgens hen een grond om het toelatingsexamen te schorsen of te vernietigen. Het ging om studenten die zich inschreven in het academiejaar 2016-2017: Eugénie Blockmans, Coline Olsen, Jason Fauquet, Alexandra Collignon, Clothilde Horvath, Eloïse Rapport, Sophie Boldrini, Manon Robbrecht, Eva Baio, Alen Kojcin, Kouakeu Noël Dehouo, Bouteyna Aafia, Teenesha Chellen, Tolga Gursoy, Khadija Tlemcani, Mohamed Msaddaq, Marie de Meeûs d’Argenteuil, Julie Clemens, Achouak Bouchikhi, Yasmine Moussa, Mehdi Dahoui, Inès Tronbati, Lola Carvajal, Sébastien Blairvacq, Mohamed el amine Amajod, Ehssan Dindar en Oussama Houch vormde een eerste groep. Karl Tavernier, Jeanne Vande Kerckhove, Marie-Aline Simonis, Aurélie Collo, Odile Llunga Mutambala Muyembe en Marie Gabriel vormden een tweede protestgroep.

Ze vochten een overgangsregeling aan die studenten kon vrijstellen voor het toelatingsexamen als ze in het academiejaar 2017-2018 voldoende creditpoints  (minstens 45) haalden met een verminderd programma. Wie slechts 30 tot 44 creditpoints haalde, moest opnieuw naar het toelatingsexamen. De Raad van State sprak zich hier al over uit. Meer achtergrond hierover vindt u hier.

Het Grondwettelijk Hof kon hier alleen tegenin gaan op grond van een discriminatieprincipe. Het wierp evenwel op dat "de verschillende nadelen die de verzoekende partijen aanvoeren, zich pas voordoen wanneer zij niet slagen voor het ingangs- en toelatingsexamen na afloop van het academiejaar 2017-2018. Dergelijke nadelen zijn hypothetisch", stelde het Hof onder meer.

Wie nu dus minder dan 44 creditpoints haalt, moet opnieuw slagen in het toelatingsexamen.

 

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.